Sociala medier i centrum för knarkförsäljning

Den traditionella langaren finns i princip inte längre, utan nu är det i stället sociala medier som står i centrum vid narkotikaöverlåtelser. Som en del av vår serie om narkotikan på Gotland har GT kartlagt hur droger byter ägare på ön.

Johan Häglund vid polisen på Gotland säger att det varit framgångsrikt när polisen stått vid färjan.

Johan Häglund vid polisen på Gotland säger att det varit framgångsrikt när polisen stått vid färjan.

Foto: Emelie Stenqvist

NARKOTIKAHANDEL2019-07-11 07:00

30-åringen: Yo behöver du knark?

Köpare: Är drogfri fortfarande.

30-åringen: Vet du nån som vill ha hekton med vaket? 6 000 per hekto. Polskt premium.

Köpare: Ska höra.

Ovanstående är hämtat från en förundersökning, och kommer från en konversation på appen Wickr mellan en 30-årig gotlänning, som flera gånger dömts för narkotikabrott, och en potentiell narkotikaköpare. I sammanhanget står "vaket" för amfetamin, och ordväxlingen är en tydlig inblick i hur narkotikaöverlåtelser ofta går till nuförtiden. Samme 30-åring har exempelvis använt Wickr flitigt när han sålt droger, eller som i nedanstående exempel när han åkt till Stockholm för att köpa på sig amfetamin och narkotikaklassade läkemedel.

30-åringen: Okej, ta 1000 Ksalol nu isf. Går åt som fan så kommer tillbaka i helgen för att dega allt vaket och hämta mer ksalol och vaket.

Säljare: Ja.

30-åringen: Perfekt. Ses på motel kl 12.

– Förr så fanns det en säljarena där man visste att langaren stod. Man gick dit och frågade runt lite, typ som på Sergels torg. Så fungerar det inte längre. Nu tar man kontakt på de sociala medierna, och det svänger hela tiden vilka det är som används. När Facebook kom så körde många med slutna grupper där, men sedan svängde det när Snapchat kom. Efter det gick man över till Wickr, och nu är det väl en kombination av det mesta, inklusive Instagrams meddelandefunktion.

Det säger Johan Häglund. Han är polisassistent på Gotland, och har de senaste åren utrett mängder med narkotikabrott. Han berättar att det för både säljare och köpare är fördelaktigt att använda den här typen av tjänster, då det gör att man ofta går under polisens radar. Exempelvis Wickr erbjuder system baserade på kryptering och skriver inga loggfiler, vilket ger säker borttagning av data.

– Svårigheten för oss är att det i efterhand är svårt att återskapa de här konversationerna. Ibland kan vi se att något hänt, men det kan vara svårt att se vad. Det, i kombination med att många telefoner i dag är lösenordslåsta, gör det väldigt komplicerat för oss.

Har utredandet av narkotikaöverlåtelser blivit svårare i och med teknikens utveckling?

– Det har åtminstone blivit mer komplicerat. Å andra sidan, när vi väl får in en telefon som vi får upp och har ett hyfsat underlag, då är det nästan så att vi kan komma längre än man hade gjort förut.

Hur viktiga är polisens it-forensiker i det här arbetet?

– De är helt avgörande. Vi är väldigt privilegierade här på Gotland eftersom vi har två it-forensiker här på plats, och så ser det inte ut på andra platser i landet. Utan dem hade det varit helt kört att sy ihop den här typen av utredningar.

30-åringen: Har du en gunga jag kan låna tills imorgon om ja kommer förbi? Underlättar som fan.

Man skulle ju även kunna tro att det speciella språk som används i narkotikakretsar, där Eva exempelvis betyder ecstasy, stavar betyder Xanor och gunga syftar på en våg att väga upp narkotika med, har som syfte att förvirra polisen. Det tror dock inte Johan Häglund.

– Jag tror mer att det handlar om att man vill visa att man är "inne i snacket". Jag brukar ofta få gå in och vittna i rättegångar och berätta vad saker som sagts i narkotikasammanhang betyder. Men även om jag tror att språket inte används för att försvåra för oss, så kan det ju ändå bli ett problem i utredningsdelen eftersom det är vi som har bevisbördan. Det är vi som måste kunna bevisa att ett "b" står för brunt, som är hasch, som är cannabis, vilket är olagligt. Det finns många steg där den misstänkte kan bortförklara sig, säger han.

Köpare: 250 samma ställe? Ska med bussen som går om 40 minuter hinner vi de?

Säljare: Okej ses om 15 min. Kom Söderport. Skriv när du är där.

Köpare: Nu går vi igenom porten.

När köpare och säljare, ofta på sociala medier, väl kommit överens om en affär och narkotikan ska byta ägare så går dock själva överlämningen oftast till på det traditionella sättet: genom ett personligt möte.

– Ja, det är min uppfattning att det fortfarande är personliga möten som gäller vid överlämningen. Där skulle man ju kunna tycka att de skulle vara lite smartare och använda en brevlåda eller liknande, men jag tror att det är få som har det förtroendet för varandra. Det ska helst ske "1-2-3", och så byter man droger mot pengar, för annars är man rädd för att bli blåst, säger Johan Häglund.

Även om överlåtelserna sker på en rad olika platser på ön är Östercentrum fortfarande vanligt förekommande, vilket bekräftas av kommunpolis Conny Johansson.

– Ska man hårddra kriterierna för en öppen drogscen så har vi ingen sådan, men vi på Gotland definierar Östercentrum som en öppen drogscen. Det är en naturlig träffpunkt, kollektivtrafiken finns där, öns största högstadieskola ligger i närheten och det rör sig i allmänhet mycket folk på Östercentrum. Så det är klart att vi håller ett extra öga där, säger han.

Finns det några andra platser som är vanligt förekommande när det gäller narkotika?

– Vi såg ju under förra hösten att även Bingeby höll på att bli en öppen drogscen. En av anledningarna kan ju vara att närvaron vi har på Östercentrum gjorde att man förflyttade sig. Det är inget vi vet, men man skulle kunna tänka sig det, säger Conny Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om