Saken biff vid färjeläget
"Betong är Ballast med Cement" står det över ryggen på mannen framför. det blir en Dagens framme i kassan. Sjömansbiff.
Här rör sig de som rör sig härikring och som behöver något stadigt mitt på dan.
Som Per Rune Nypelius till exempel. Egenföretagande lantbrukare som deläger Gotlands närvärme, som i sin tur värmer lokalerna i Kustparken.
- Det är ett bra ställe att gå till det här, säger kompisen på andra sidan bordet. Han heter Nisse Karlström och talar nog, får man säga, i egen sak eftersom det är frugan som står i köket. Men hans påstående om god matlagningskonst verkar av sjömansbiffen att döma inte vara taget ur luften.
Det verkar inte heller Per Rune Nypelius beskrivning vara, över den rådande Fårösundsstämningen. Att döma av de instämmande kommentarerna från övriga runt bordet.
- Nu tycker jag att det börjar se positivt ut igen, säger Nisse.
- Jag känner flera som fått jobb på varvet, säger Mikael Nypelius (son till Per Rune).
- Det var en svacka i somras när ingen visste om det skulle satsas.
Nisse refererar till Kustparken och Diös & Kuylenstiernas övertagande av densamma.
- Ja, säger Per Rune, är det något som en företagare ogillar så är det när det skapas osäkerhet, men nu när de börjar komma med idéer så väcks förhoppningar.
Nisse, som beskriver sig själv som före detta lantbrukare, numera byggjobbare/diverse-
arbetare, menar att just nu är det så att "kan du hålla i en hammare och är intresserad då har du jobb".
Vid bordet bakom slår sig Alf Hansson, rörmokare, ned tillsammans med Klasse Sjölin, som "gillar att jobba" (även om jobbet just för tillfället inte står högt i kurs på grund av dess
placering, i en grop där han knappt kan röra sig under ett gammalt hus).
Alf bor i Slite och pendlar mellan Fårösund i norr och Hamra i söder. Alf är egen-
företagare, sedan ett halvår.
- Det är lätt att ta på sig för mycket, säger han.
- Fast jag håller hårt på att ge mig tid till fotbollen (han spelar i Hangvar).
Klasse, söderkis i botten men med 33 år på ön, förkunnar på bred stockholmska att om det är högkonjunktur här och nu så är det inget mot vad det är i Stockholm. Men där tar de (hantverkarna) å andra sidan betalt:
- Här ligger vi och dumpar priserna trots att vi har så mycket jobb.
På Gotland är skatterna högre, lönerna lägre och bostäderna sämre enligt hans mening. Men han verkar gilla det ändå. Han ser glad ut. Och innan lunchen är slut hinner han undervisa om varför det heter "ett apelsin" istället för något annat. Det beror på att "apel" egentligen betydde äpple på gammelsvenska, och när den första apelsinen kom till oss från Kina så togs det för ett äpple - ett apel från Kina, vilket sedermera förkortades till apelsin.
Biffen är klar, kaffet är drucket. Dags att börja jobba!
<b>Text & foto: Patrik Annerud</b>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!