Röster som affärsidé

I stort sett varenda gotlänning har hört hennes röst, men få vet vem hon är.Har du någon gång ringt till Gotlands kommun eller vårdcentralen så har du med all säkerhet hört Anne-Mari Geitz.

I ett av Datatals alla rum finns en hel uppsjö av telefoner av varierande märke och utseende.

I ett av Datatals alla rum finns en hel uppsjö av telefoner av varierande märke och utseende.

Foto: Foto: Paula Zielinski

Näringsliv2009-05-14 00:17
 Det är hon som berättar att den du söker är på semester och inte kommer tillbaka förrän om flera veckor, och det är hon som berättar vilken knapp du ska trycka på när du vill boka en telefontid.
Gammalt hus
Mitt i innerstaden i gamla Sparbankens lokaler har Datatal sitt näste. En trappa upp i den anrika byggnaden sitter skaparna till över 500 olika system för datorstödd telefoni som används varje dag, dygnet runt i Sverige. Anne-Mari Geitz är vd för företaget som har 16 anställda och två hundar. Trots sin litenhet ligger företaget i framkant vad gäller den tekniska utvecklingen för den här typen av system, vilket innebär allt från talsvar och röstbrevlådor i Riksdagen till massutskick av fax och sms.
Kanske har du bokat flygbiljett inom Sverigeflyg och fått bokningen bekräftad via sms. I så fall är det från Datatals serverrum i Visby som meddelandet kommit. Eller om du någon gång ringt 12 04 04 för att få vind, temperatur och eventuell algförekomst inför en dag på stranden.
Föddes i kristider
Datatal föddes under lågkonjunkturen i början av 90-talet då landet liksom nu befann sig i en ekonomisk kris. Anne-Mari, som hade ett rekryteringsföretag, fick lägga ner sin verksamhet, liksom hennes man Göran Geitz, civilingenjör, med eget byggkonsultföretag. Istället tvingades de hitta på något annat.
Vid den tidpunkten bodde de i Stockholm och Göran och Anne-Mari startade företaget från gillestugan. Men egentligen var det inte genom tal som Datatal startade, utan genom fax.
Fick Kronofogden
Hon berättar att Kronofogdemyndigheten vid den tiden hade helsidor med villor som skulle säljas på exekutiv auktion, och där personalen stod timtals i korridoren och faxade bilder och bilagor till intressenter för dessa villor. Anne-Mari och Göran hade tänkt en hel del på detta och Göran skissade på en lösning som skulle innebära mycket mindre arbete för myndigheten. Denna tog han med och presenterade för Kronofogdemyndigheten, och kom ut därifrån med en order på ett system som inte fanns, så det var bara att börja jobba.
Äppelkaka
Det ena ledde till det andra och snart hade Telia fått upp ögonen för det lilla företaget i gillestugan. Anne-Mari bjöd på äppelkaka och vaniljsås när projektledaren från Telia hälsade på och snart ramlade det in fler projekt.
- Genom Telia fick vi bland annat hand om Skärgårdstele där man kunde ringa ett nummer och få reda på var närmaste utskänkningsställe för alkohol fanns i skärgården, och vart man kunde köpa färska bullar. Men med drakar som Telia är det jättebra att någon tar tag i och gör saker och sedan tar de gärna över själva. Och så blev det i det här fallet, säger Anne-Mari.
För barnens skull
Skälen till att Anne-Mari och Göran Geitz nu sitter i gamla Sparbanken i Visby innerstad är helt privata. De uppskattade helt enkelt inte kanylerna i Vasaparkens sandlådor och hon berättar att de inte ville att deras barn skulle växa upp i Stockholm, så de flyttade till Gotland och köpte den gamla läkarmottagningen i Klintehamn på 600 kvadratmeter. Där fick de senare anordna visningar för skeptiska Klintebor som tyckte att Stockholmsparet var något suspekta med en massa datorer och ständig brevkorrespondens med Kronofogdemyndigheten som ju var deras kund. Där sänkte de Telias lokala AXE-station (telestation) om nätterna när alla massutskick med fax gjordes, och senare fick de flytta in till stan för att över huvud taget få plats bland alla maskiner och anställda.
Alla får plats
I dag får samtliga medarbetare och maskiner plats i Visby. I ett av de tre bankvalven i byggnaden finns serverrummet, det andra valvet innehåller bokföringen och det tredje är ett testrum för de olika systemen. Kontoret har äkta parkettgolv och på ena väggen hänger karikatyrer på samtliga medarbetare. Anne-Mari och Göran Geitz äger 50 procent var av bolaget. Göran är sälj- och marknadschef och Anne-Mari är vd och enda kvinnan i företaget.
- Det är svårt att få tag på gotländska kvinnor med rätt kompetens och intresse.
Anne-Mari spenderar inte lika många timmar i inspelningsstudion som tidigare, men fortfarande är det hennes röst och inte någon syntetisk som företaget använder, och det är den som är grunden i verksamheten. Hon sköter själv jobbet som inläsare och ljudtekniker i den lilla studion som står inklämd i ena hörnet av hennes kontor.
Slutar aldrig prata
Även om 2009 är lite av ett vakuum enligt Anne-Mari, så finns det saker att göra inom datorstödd telefoni. När de en gång började fanns inget internet och utvecklingen går ju knappast bakåt. Just nu har de till och med för mycket färdig teknik som behöver säljas in, och därför kommer nästa satsning, när den nu kommer, att ske på sälj- och marknadsföringssidan, berättar hon.
- Det kommer alltid att finnas saker att göra, för folk kommer aldrig att sluta prata med varandra.
Företaget Datatal startades 1991 och de arbetar bland annat med att bygga och utveckla system för telefonväxlar och annan datorstödd telefoni, plattformar för callcenterföretag, tidbokningssystem, faxsystem och andra kundanpassade system.
Företaget ägs av Anne-Mari och Göran Geitz med 50 procent vardera, och har 16 anställda varav Anne-Mari Geitz är enda kvinnliga medarbetaren.
Datatals nettoomsättning 2007 var 11 463 260 kronor med ett rörelseresultat på 338 109 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!