Populärt med egen vindkraft
Efterfrågan på att äga och köpa egen vindkraft är stor
Stafva gård är ett av de gotländska företag som tidigt satsade på ett eget vindkraftverk.
- Ungefär hälften av gårdens behov tillgodoses av el från verket när det blåser bra och totalt utgör det ungefär 25 procent av konsumtionen, säger Peter von Corswant.
Stafvas vindkraftverk är av modellen mindre med en effekt på 150 kilowatt och byggdes 1992. Då kostade det ungefär 1,5 miljoner kronor.
Efter att ha snurrat i 15 år har det betalat av sig och nu hoppas Peter på att det ska hålla ett tiotal år till.
Idag är 150-kilowattarna ganska omoderna och små i vindkraftsammanhang. Dagens vindkraftverk har ofta en effekt på två eller tre megawatt.
Stora vindkraftverk dyra
De flesta verken på Gotland byggdes tidigt och är därför både gamla och relativt små.
Ett hundratal har en effekt på 500 kilowatt eller mindre. Ett trettiotal har en effekt på 150 kilowatt eller mindre. Därför finns det också planer på att byta ut flera av de gamla verken till några få som är större.
- Vi har en prövning just nu i miljödomstolen angående 20 små vindkraftverk som kanske ska bytas ut till 6 stora, säger Lena Kollander på Länsstyrelsen.
Många av vindkraftverken på Gotland ägs idag av ett eller flera företag. En del ägs av samfällighetsföreningar och ekonomiska föreningar. För dem kan det bli dyrt att investera i de nya verken.
Det är svårt att säga exakt vad ett vindkraftverk kostar eftersom anslutningsavgiften till nätet har en stor inverkan.
- Mellan tummen och pekfingret kan man säga att det rör sig om tio miljoner kronor per megawatt, säger Peter Sirland, delägare i Siral som är ett av de företag på Gotland som projekterar vindkraftverk.
Han medger att det kan bli svårt för samfällighetsföreningar och ekonomiska föreningar, men även för mindre företag, att få råd med framtidens vindkraftverk. Ett verk med en effekt på tre megawatt skulle förmodligen kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor.
Stor potential
De stora investeringskostnaderna till trots verkar suget efter vindkraft på Gotland öka.
Idag finns det 160 vindkraftverk som tillsammans står för 20 procent av den gotländska elproduktionen. Det finns redan nu intresse för att bygga ännu fler, en utbyggnad som skulle fördubbla elproduktionen.
- Vi har för många kunder men för få objekt, säger Peter Sirland.
Kommunen har nyligen gjort en genomgång av den potential som finns för vindkraft för Gotland.
I en rapport pekar de på tio områden som kan vara intressanta för vindkraftsutbyggnad i stor skala.
Att Gotland är intressant för vindkraft märks. Inte minst i och med regeringens beslut att anlägga ett center för vindkraft på ön samt företaget Deltawinds planer på att etablera en industri för montering- och utveckling av vindkraftverk på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!