Lampfabrik i smedjan lysande idé
I bara några veckor har Gotlands Lampfabrik i Väskinde existerat och redan har man kommit halvvägs med att uppnå årets ekonomiska målsättning.
Foto:
Både Jonas och Jane är hantverkare i grunden. De driver butiken Af læder i Visby, fast Jonas arbetar heltid med den nya fabriken på gården.
Känslan av det unika
Både Af læder och lampfabriken drivs som enskild firma och all lampförsäljning sker på plats och via internet. Att sälja lamporna ute i andra butiker försöker de hålla ifrån sig.
- Jag tror att vi mer och mer behöver känslan av det unika. Det är inte charmigt om alla butiker finns överallt med samma innehåll, säger Jonas Kling.
De arbetar på ett för lampskärmstillverkning otraditionellt vis, menar han. Former och skuggor går före färg, och materialet de använder är ofärgat lampskärmslaminat som är lätt att forma.
- Det här känns som en vit fläck vi kan fylla, säger Jonas Kling, och syftar på att det redan finns väldigt duktiga traditionella lampskärmstillverkare.
Han säger att det är en utmaning att ha fabriken och butiken ute på landet men att det samtidigt är väldigt kul. Folk reagerar verkligen när de inser att tillverkningen faktiskt sker här på plats, berättar han.
Verktyg och kunskap
Många verktyg fanns redan i verkstaden, medan de specifika trådtillverkningsmaskinerna hittades i en annons på Blocket. En gammal farbror i Uppland råkade just vid rätt tidpunkt sälja både maskiner och material gjorda för att tillverka trådställningar och farbrorn hade dessutom en massa kunskap som Jonas tog vara på.
Inne i verkstaden finns alla gamla och fiffiga maskiner och mallar som bara i sig är skönheter att titta på, och det känns glädjande att gammal kunskap förts vidare och används.
Den ekonomiska målsättningen sattes till att första året sälja lampor för 100 000 kronor. På bara åtta veckor har de sålt för närmare 50 000 kronor.
- Det är klart att vi måste höja omsättningen innan vi kan säga att vi klarar oss på det, men det känns i vart fall som en bra början, säger Jonas.
Gott om idéer
Det svåraste för Jonas är inte att komma på idéer, för det har han gott om. Det svåra är att inte skynda fram för mycket, vilket är lätt hänt när verkstan finns runt husknuten. Han försöker i stället lägga mer tid på att tillverka och utveckla sina redan befintliga idéer.
- Det är lätt att bli fartblind av den egna processen, säger Jonas med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!