Fem nya vindkraftverk i Klintehamn, sex nya verk i Hablingbo och tjugo små vindkraftverk som ska bytas ut till sex stora på Näs. Samtliga projekt bör bli av i år menar involverade aktörer. -Vi har fått bygglov och godkänt på detaljplanen så nu är det bara frågan om vilken storlek det ska vara på maskinerna. Men det har tagit sju år att få igenom detaljplanen, säger Thomas Sirland på Siral, ett av företagen som bygger vindkraftverk på Gotland. Nu hoppas han att bygget ska vara klart innan sommaren och driften igång innan hösten. Nya rutiner
I början av februari presenterade miljöminister Andreas Carlgren ett förslag på hur handläggningstiderna på vindkraftsutbyggnad ska kunna kortas, något som välkomnas på Gotland.
I dag krävs flera olika ansökningar för att bygga vindkraftverk och varje beslut kan sedan överklagas. Enligt förslaget ska istället samtliga tillståndsansökningar slås ihop till en enda. Problemet med långa handläggningstider har i vissa fall har det lett till att företag valt att strunta i planerade nybyggnationer. Projektet vid Klasårdern på södra Gotland är ett exempel. När företaget som ville bygga en vindkraftpark i havet efter många år fick tillstånd hade det hela blivit för dyrt och projektet lades ner.
Intresse för Gotland
Den aktuella debatten om miljöhotet har lyft intresset för vindkraft har i hela landet, och vindkraften ökade med 40 procent förra året. Investeringar gjordes för fyra miljarder kronor.
Intresset märks också på Gotland. Trots motgångar, såsom långa handläggningstider och grusade förhoppningar om ett Centrum för vindkraft och en vindkraftsfabrik på ön, verkar det finnas fortsatt investeringsvilja. -Jag märker att det finns ett intresse för att etablera sig i vindkraftsbranschen på Gotland, säger Dan Lundgren, miljöskyddshandläggare på stadsarkitektkontoret som får flera samtal från olika intressenter som har kapital och som vill satsa. Han förklarar också att många befintliga aktörer vill effektivisera redan etablerade vindkraftsparker.
Gamla vindkraftverk
En av dessa aktörer är just Siral som bland annat vill bygga sju eller åtta nya verk samt byta ut några gamla i Smöjen vindpark på nordöstra Gotland. De vill också bygga fler verk vid Storugns i Lärbro. G2AB, Generation Två Gotland AB, är en annan aktör som i år ska byta ut tjugo mindre verk på Näs till fem större. Anledningen är att de börjar bli gamla och omoderna.
-Önskemålet var att byta ut de gamla verken till sex nya men det sjätte har blivit överklagat. Därför börjar vi med fem, säger Andreas Wickman som är konsult och delaktig i projektet som Generation två driver. Efter att de tjugo första verken är utbytta finns det ytterligare 60 stycken på Näs varav ett fyrtiotal av ålders- och effektivitetsskäl borde bytas ut inom en överskådlig framtid.