Ett företag med anor

I centrala Klintehamn ligger en stor och avlång vit byggnad. På väggen står det med tydliga bokstäver "Cedergrens mek. verkstad". Här pågår en produktion som är unik i Sverige.

Näringsliv2006-10-17 08:35
Redan under början av 1900-talet, närmare bestämt 1908, drog verksamheten igång. Då gick en lång järnväg utanför byggnadens dörr med stickspår in på bakgården. Huvudverksamheten var reparationer av lok.
Då var det farfar Cedergen som höll i tyglarna. Nu är det barnbarnen Curt och Björn som driver företaget.
Huvuddelen av verksamheten består idag av service av jordbruksmaskiner och stora fordon.
I en av de stora verkstadslokalerna står en trasig bärgningsbil. I en annan del står ett annat stort fordon med trasig växellåda. På baksidan av byggnaden har en stor traktor precis parkerat i väntan på service.
På området finns det tillsammans med en tvätthall också ett stort lager fyllt med järn och andra varor som används i produktionen.

Ensamma i Sverige
Den mest spännande delen finns i en av verkstäderna. Där står Ulf Nordin och fyller en ackumulator med gas. Den ska monteras fast på den Skid-car som Cedergrens tillverkar.
- Vi gör det mesta på plats här i verkstaden, förklarar Curt Cedergren.
Skid-car är en produkt de är ensamma om i Sverige. De flesta har någon gång stött på den. Det är en anordning som monteras på bilar när de ska träna halkkörning.
- Det är jättekul att vi kan ha kvar den här produktionen på ön, säger Curt.
Faktum är att deras Skid-car är eftertraktad i hela världen. Av 40 produktioner varje år går 39 utomlands. Den som Ulf Nordin jobbar med är beställd av engelska armén.
Att ha en sådan här produktion på Gotland fungerar förvånansvärt smärtfritt. Det är exempelvis inga problem med frakten.
- Det är inte svårare att transportera från Gotland än någon annanstans i Sverige, förklarar Curt.
Och det är klart, ska det mesta skickas utomlands gör nog ö-läget varken till eller ifrån.

En mellanbygd
För sex år sedan byggde de ut lokalerna och fick en chans att utöka verksamheten ytterligare. Förutom verkstaden har Cedergrens mekaniska därför även satsat på lite försäljning. Verktyg trängs med skruvar, muttrar och andra små nyttiga produkter i butiken.
- Det säljs bland annat väldigt mycket värmepumpar just nu, säger Curt.
Det har blivit viktigt för Klintehamns invånare sedan järnaffären lade ner. Närmaste järnhandel finns nu antingen i Hemse eller i Visby. Curt känner själv att deras utbud inte är en tillräckligt ersättare efter nedläggningen. Men det är bra att det i alla fall finns något.
Just Klintehamns läge ser Curt dock som lite problematiskt. Det ligger liksom för nära Visby. Hemse är mer etablerat som södra Gotlands största samhälle. Och även om det mesta finns i Klintehamn så märks mellanläget. Att det inte finns något systembolag märks också. Det är många turister i området som passar på att handla i Visby eller Hemse när de går på systemet.
Men själv trivs Curt i Klintehamn. Det är ändå en socken med framåtanda. En socken som vill.
FAKTA / Cedergens
Företaget ligger i Klintehamn och grundades 1908

Cedergrens Mekaniska Verkstad drivs av Curt och Björn Cedergren

Antal anställda: 16

Omsättning: 52,6 mkr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!