Driv och tro De vet hur du lyckas som företagare

Varför blir man företagare? Vad krävs för att lyckas? Vilken hjälp behövs? Det var några av de frågor som diskuterades när Näringsliv Just nu bjöd in till rundabordssamtal om företagarrollen och företagandets villkor.

Bildtext. Här ska det vara en bildtext.

Bildtext. Här ska det vara en bildtext.

Foto: Paula Zielinski

Näringsliv2007-10-18 01:05
Varför blir man företagare?
Gunnar Hansson: Det är både roligt och spännande att vara företagare. Det är ungefär som att vara konstnär. Man skapar någonting, det är det som är det roliga.Stina Lindholm: Antingen är man en sån person som vill vara företagare eller så vill man vara anställd. Att vara företagare är som att vara kreatör, uppfinnare. Man ser att det finns ett behov av något, något man kan göra affär av. Katarina Ekelund: Häften av alla företag som startas på Gotland har vi på Almi haft kontakt med och min erfarenhet är att det finns många anledningar att man blir företagare. En del är entreprenörer som brinner för sin idé, Stina är en sån. Andra startar för att man blivit arbetslös eller man kanske vill flytta till Gotland och måste hitta något att försörja sig på. Man kan ärva företag eller man kan börja med något som en hobby och sedan märker man att det går att utveckla till ett företag.Gunnar Hansson: Det var så det var för oss 1980. Jag hade varit på fastlandet i 17 år och varit anställd men vi ville flytta tillbaka till Gotland och i Roma fanns min fars gamla kvarn som nästan var nerlagd. Jag såg att det fanns möjligheter att utveckla verksamheten, startade ensam med att mala och förpacka mjöl i konsumentförpackningar som jag sedan åkte runt och övertalade det gotländska livsmedelshandlarna att börja sälja. Så småningom hade vi fem anställda vid kvarnen men mjölet gav bara en knapp bärgning. Jag såg att man måste vidareförädla mjölet för att det skulle bli några pengar och så föddes Gotlandsbrödet.
Stina Lindholm: När man väljer den bana jag gjort är det nästan nödvändigt att bli företagare för att kunna förverkliga sina idéer. Sedan hänger det både på individen och många andra saker om man skall träffa rätt. Man måste ha lite tur också.När jag var 20 år var tanken på att starta eget ganska långt borta, men i dag upplever jag att många unga som går på gymnasiet inte tycker det är något problem att starta ett företag. Det är inget konstigt i dag att man har ett eget företag eller flera till och med så man har flera ben att stå på.Katarina Ekelund: Jag kan hålla med om att det går åt det hållet men det går alldeles för långsamt. Alla våra värderingar, hela vårt samhälle, skolan, socialförsäkringssystemet bygger på att man skall vara anställd.Vad krävs för att lyckas som företagare?
Gunnar Hansson: Man måste ha mycket go, tro på sin idé och sin förmåga att sälja den. Och man måste vara beredd att jobba väldigt mycket och ha hela familjen med sig.Stina Lindholm: Men man måste samtidigt lära sig att strukturera sin tid, många företagare bränner ut sig, de blir ett med företaget och blir till slut så trött att de inte fungerar, vilket påverkar både familjen och allt omkring dem.Vad krävs av en blivande företagare när han kommer till banken eller Almi och vill låna pengar? Vad avgör om ni säger ja eller nej? Hur bedömer man en affärsidé?
Magnus Gardell: Man måste ha en affärsplan och man måste kunna presentera den så vi tror på den. Men det kan vara svårt i bland. Fördelen i en stor bank är att jag kan rådfråga kollegor på andra kontor som kan ha erfarenhet av samma bransch. Av den blivande företagaren kräver vi att han undersökt marknaden, konkurrenssituationen och liknande. Sedan ser vi ju också på vilken erfarenhet personen i fråga har sedan tidigare och hur mycket pengar den blivande företagaren själv kan satsa. Det är mycket svårt att börja från noll.Katarina Ekelund: De personliga egenskaperna är mycket viktiga. Man måste kunna sälja sin affärsidé när man kommer till banken eller till Almi. Kan du som blivande företagare inte sälja sjunker sannolikheten drastiskt för att du skall kunna lyckas.Men man får inte heller vara för snabb att döma ut en ovanlig idé. Jag brukar tänka på Ishotellet. Hur många skulle inte ha avfärdat den idén när den först presenterades?Magnus Gardell: När bankerna lånar ut pengar tittar vi alltid på återbetalningsförmågan. Kan låntagaren betala räntor och amorteringar? Det måste finnas en likviditetsanalys som visar att företagets intäkter räcker till. Hur snabbt är den blivande företagaren beroende av att företaget ger pengar till hans eget uppehälle? Nästa steg är att se vilka säkerheter vi kan få, men man kan aldrig få låna pengar bara på säkerheter om man inte har återbetalningsförmåga.Gunnar Hansson: Ofta krävs borgen men en del drar sig för att riskera familjens ekonomi, familjens villa. Man kanske skulle kunna begränsa borgen på något sätt så man inte riskerar att behöva lämna hus och hem.Fortsätter på sidan 8
Magnus Gardell:
Det är riktigt att vi i nästan alla fall kräver en egen insats i form av borgen eller säkerheter eller egna pengar. Jag kan förstå att det kan upplevas tufft, men initialt är en borgen också ett bevis för att företagaren själv tror på sin idé. Om man kommer och vill låna pengar men inte riskera något själv, då blir det svårt. Det är inte bankernas sak att stå för riskpengarna, vi är inga riskkapitalbolag.Gunnar Hansson: Jag tycker det låter konstigt när du säger att banken inte är någon risktagare; jag tycker banken skall ta riskerMagnus Gardell: Visst tar vi risker, det gör alla som lånar ut pengar, men det är inte vår huvuduppgift, det är att tjäna pengar åt våra ägare.Katarina Ekelund: Almi däremot, vi skall ta risker. Vi får betalt av staten för att göra det. Vi tar aldrig mer än 20 procent i borgen på våra lån till aktiebolag; har man enskild firma eller handelsbolag är man alltid personligt ansvarig för 100 procent, även hos oss.Magnus Gardell: Det också viktigt att den blivande företagaren förstår sig på ekonomi. Det räcker inte att ha en bra idé och vara bra på att bra på att producera och sälja. Saknas det ekonomiska sinnet blir det svårt. Då måste man skaffa sig en partner som förstår ekonomi.Katarina Ekelund: Om man känner att den här personen inte kommer att lyckas som företagare är det ju omtanke att säga nej. Går det inte bra så blir det inte bra för företagaren.Om man misslyckas som företagare, har man då någon möjlighet att komma tillbaka?
Magnus Gardell: Har man betalningsanmärkningar så är det jättesvårt med allt vad krediter heter oavsett om det gäller telefonabonnemang, huslån eller nyföretagarlån. Det kan i och för sig finnas olika anledningar till att man hamnar i betalningssvårigheter, men oavsett orsaken är det i vår värld ett bevis för att det brister i betalningsmoralen.Men man behöver inte vara stämplad för livet för att man gjort konkurs. Man kan göra konkurs på olika sätt; det finns snygga konkurser och det finns fula. Gunnar Hansson: Det är väldigt jobbigt att göra konkurs. Jag vet eftersom vi gick i konkurs med första Gotlandsbrödet. I ett litet samhälle som Gotland där alla känner alla tror man att alla pratar om att man misslyckats, för ett misslyckande är det ju.Men jag fick en ny chans av både banken och Almi sedan jag skaffat nya delägare och kommit med en ny idé om hur vi skulle sälja våra produkter.Katarina Ekelund: Om det är något jag tycker om hos amerikanarna så är det deras inställning till konkurser. Det är en helt annan kultur. "Jaså, har du gjort konkurs. Vilket är ditt nästa projekt nu när har du lärt dig."Varför går företag i konkurs?
Gunnar Hansson:
Kostnaderna är större än intäkterna. I vårt fall med bakeoff till konsument. fungerade det så länge vi åkte landet runt och demonstrerade, sen trodde vi att det skulle sälja sig själv. Men det gjorde det inte och vi hade inte tillräcklig koll på ekonomin när intäkterna minskade. Men grundproblemet var att vi inte redan från början insåg svagheten och det gjorde inte heller banken eller Almi som lånade oss pengar.Stina Lindholm: Själv har jag inte behövt låna så mycket. Jag tillhör den här sorten kvinnliga företagare som tittar i börsen och sedan gör det vi har råd med. Men det gäller ju ändå att ha stenhård koll på ekonomin. I min bransch blir det lugnare perioder och då blir man lite nervös, vad skall jag göra om orderingången fortsätter att minska, vad har jag för reservplaner Gunnar Hansson: Om intäkterna viker måste man titta på kostnaderna, det blir bara värre om man väntar.Men om man ser att man kan tjäna pengar, då skall man inte dra sig för att låna.Ett problem som man ofta hör här på Gotland är att det finns företagare som inte vill expandera. Inte vill anställa. "Det räckar till sorken och mi". Det är synd, har vi fina idéer skall vi utveckla dem.Katarina Ekelund: Det här är ett personlighetsdrag, antingen har man ett entreprenörsbeteende eller också inte. Det finns företagare som inte gör mer än små kurskorrigeringar och då oftast beroende på att omvärlden förändras. Sen finns entreprenörerna, det som även i goda tider när allt går bra ändå vill pröva nya idéer. Hur dåligt får ett företag gå?
Gunnar Hansson: Ofta försöker man hänga kvar för länge, drar på sig för stora skulder innan man ger upp. Men det är svårt att acceptera att affärsidéen inte höll. Här skulle man önska ett större engagemang från banken och Almi.Katarina Ekelund: Vi träffar alla företagare som fått lån från oss regelbundet. Men det här är svårt. Man träffar i bland företagare vars företag blivit som deras baby. Och ifrågasätter man deras baby blir de bara arga, särskilt om det börjat gå dåligt.Magnus Gardell: Av tradition har det varit kunden som kommit till banken, vi borde bli bättre på att söka upp även de mindre företagarkunderna. Men det är viktigt som företagare att inte stoppa huvudet i sanden om det börjar gå dåligt. Ser man att det inte kommer att gå i längden är det meningslöst med konstgjord andning.Gunnar Hansson: Men det är ett mycket svårt steg att ta för den enskilde företagaren. Då är det bra med rådgivare som man kan prata med. Externa styrelseledamöter eller en mentor. Stina Lindholm: Jag har tagit in affärskonsulter när jag tyckt att det behövts. Visst blir det lite dyrt, men det är viktigt att få råd utifrån när man känner sig osäker.Katarina Ekelund: Ofta räcker det med att någon ställer frågorna för att man själv skall hitta de rätta svaren.Gotlands näringslivsklimat är ju en omdiskuterad fråga, men vad är ett bra näringsklimat?
Gunnar Hansson: Jag känner inte igen mig när man pratar om det dåliga näringslivsklimatet på Gotland. Jag har alltid haft bra kontakter med både politiker och tjänstemän, banker och Almi. Allt är ju så nära på Gotland. Om någon företagare vill träffa exempelvis kommunalrådet Nypelius är det bara att ringa.Katarina Ekelund: Det kan du säga som är etablerad, men en ny företagare som inte har någon fastare förankring kommer inte ens på idéen att ringa Nypelius. Problemet som jag sett det är olika tillståndsmyndigheter. En handläggare på kommunen som den 25.e varje månad får lönen insatt på sitt bankkonto har ingen förståelse för att om en företagare inte får tillståndet som han borde ha ansökt om i förra veckan men kommer med först nu, då får företagare inte några pengar på flera månader.Det är inte så att företagaren kommer med sin ansökan en vecka för sent för att jävlas, det finns en anledning. Då kan det väl inte vara hela världen om handläggaren får jobba över några timmar en dag för att ordna tillståndet, företagaren får ofta jobba mer än normalarbetsdag sju dagar i veckan. För att kunna växa kommer företagaren till en punkt när man måste anställa. Vad innebär detta steg?
Gunnar Hansson: Det innebär ett stort kostandssteg att anställa, man måste ha ordentliga marginaler för att ta det steget.Katarina Ekelund: Tror inte att det finns en företagare som inte arbetar 12, 13 timmar om dagen sju dagar i veckan innan man börjar fundera på att anställa. En anställd kostar ju från första dagen men omsättningen ökar inte från dag ett.Stina Lindholm: När jag började anställa var jag jätterädd. Det är ju inte bara kostnaderna, att ha anställda innebär också en massa regler som inte gäller så länge man arbetar ensam.Men att anställa är inget man skall avskräckas från, jag hade aldrig stått där jag står i dag om jag inte vågat anställa.
*Gunnar Hansson - före detta vd för Gotlandsbrödet i Tingstäde, numera engagerad i riskkapitalbolaget Gotländska investeringar AB *Stina Lindholm - designer som för drygt tio år sedan startade Skulpturfabriken AB vid Pilgårds i Boge. Bolaget tillverkar bänkar, planteringskärl, fat, väggplattor med mera i betong och sysselsätter i dag sex personer året om och ytterligare ett par under sommarsäsongen.*Katarina Ekelund - arbetar på ALMI Företagspartner Gotland med rådgivning om nyföretagande, affärsutveckling och finansiering*Magnus Gardell - ställföreträdande kontorschef vid Handelsbankens kontor Öster i Visby, arbetar framförallt med utlåning till företag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!