Paret säljer för att få tid för varandra

Ålder är bara en siffra. Men Lars och Charlotte Criwall har fyllt 75 och 62 år, och har ännu mycket kvar i livet de vill hinna göra. Nu säljer de Strandakar i När för att få tid för varandra, och en flera hundra mil lång resa. På elcykel.
– De sista ljuva åren vill vi resa.

Nu säljer de sin anläggning i När

Foto: Henrik Radhe

När2025-04-13 06:00

Solen glittrar över havet men det biter i vinden utanför de stora fönstren när Lars Criwall sätter på en panna kaffe. Journalister på besök, liksom gamla poliser, menar han lever på kaffe.

– Vi vigdes av en kronofogde, Charlotte är gammal jurist och jag har varit polis i 38 år. Det här är en av få krogar som sköts precis enligt lagens mening, säger han och skrattar innan han lutar sig i hennes värmande famn.

Närheten och kärleken till varandra består. När de gifte sig var han 51 och hon 38. Det har hunnit gå 24 år sedan han första gången följde med henne till När, där hon hade tillbringat somrarna sedan barnsben. 

Det som varit sommarhus blev snart därpå parets gemensamma permanentboende, och där föddes tankarna på att bygga upp ett litet pensionat och restaurang.

– Vi är duktiga amatörkockar och har alltid haft gäster på somrarna. Lagat mat och fixat och donat åt dem, så att alla ska må bra, säger Charlotte Criwall och berättar hur drömmen om Strandakar skulle ta tio år att förverkliga.

undefined
Lars och Charlotte Criwall vill sälja Strandakar i När, för att få tid att njuta av varandra och de sista ljuva åren. De har en lång lista på planer och upplevelser att hinna med.

Förhandsbeskedet på den första tänkta platsen fick nobben av byggnadsnämnden. En ny plats i en skogsdunge intill tröskades genom alla instanser innan ett bygglov låg klart. Tre år ytterligare skulle det ta att bygga anläggningen, tolv rum med restaurang i två delar, innan paret kunde öppna mitt i vintern den 23 februari 2018.

– Det fanns en tanke bakom det, vi hade aldrig sysslat med sånt här och då är det väldigt bra att börja i lågsäsong. Men det blev kaos på kvällen, säger Lars Criwall.

När alla stolar hade gått åt var det ännu kö utanför entrén.

– Där stod det 50 personer till, vad vi sprang den kvällen, säger Charlotte Criwall.

undefined
Tolv rum som alla har namn efter gotländska fyrar ingår i försäljningen, tillsammans med restaurang och erfaren personal. Lars och Charlotte Criwall räknar med att driva Strandakar vidare över sommaren, innan någon ny kan ta över.

Att ha öppet året runt, men undantag för februari då både ägare och personal får sammanhängande semester, var en självklarhet redan från början.

– Så att folk här på bygden har någonstans att ta sig, säger Lars Criwalll och berättar att det alltid är han som går upp tidigt och börjar dagen i köket med att göra frukost till hotellgästerna.

Sedan starten har Andreas Hedman funnits med som kökschef. Sju personer jobbar året runt, och sommartid utökas personalstyrkan till strax under 20.

– En sommardag när det är fullt hus gör jag 30 000 steg, men det är också vansinnigt skoj, säger Charlotte Criwall.

undefined
Att servera drottningen var ingen av de anställda som tordes. Charlotte fick bära fram maten och Lars servera henne kaffet. Ingen av dem spillde.

Åldern tar ut sin rätt, Charlotte har fått ont i ett knä och Lars har hunnit fylla 75.

– Jag behöver byta mitt knä och det går inte så länge vi har Strandakar kvar. De sista ljuva åren vill vi resa och ta det lite lugnt. Lars går tio år på övertid som pensionär, säger hon och avslöjar att de där planerna inte ser ut att bli så värst lugna.

Med varsin elcykel har de kunnat ta sig flera mil från hemsocknen När. Planen nu är en nätt liten resa på några hundra mil.

– Jag har tvingat Lars att gå och läsa italienska. Jag skulle vilja ta elcyklarna på tåget till Bari i Italien – och cykla hem, säger hon och menar att det kan ta fyra månader, eller den tid som krävs.

undefined
Hoburgs fyr har gett namn till ett av rummen, där en gäst blev vittne till hur en kungsörn slog en rabbis precis utanför fönstret.

Att både våga och släppa det man själv har byggt upp kan vara svårt för egenföretagare.

– Vi vill inte jobba till vi stupar, och vi har massa projekt vi vill genomföra, säger Lars Criwall.

På kort tid har flera nära vandrat vidare, båda hennes föräldrar och nyligen hans bror.

– Nu känner vi att det är dags att ta hand om och bry oss om oss själva, säger Charlotte Criwall och berättar att personalen tog beskedet bra, när hon samlade dem för att berätta om beslutet att sälja.

undefined
Charlotte Criwall berättar att hon kan summera 30 000 steg en enda arbetsdag när det är högsäsong.
undefined
Lars Criwall stiger upp tidigt varje morgon för att göra frukost till hotellgästerna. Äggröran framhåller han själv som sin paradrätt.
undefined
Två restauranger, en för avsmakningsmenyn, och en där gästerna väljer själva, har öppet året runt utom under februari då alla anställda går på ledighet.

Anläggningen säljs som aktiebolag i sin helhet, med en prisbild på 18 till 20 miljoner kronor, via en företagsmäklare. All personal behåller sina anställningar och gör därmed att en ny ägare kan dra igång direkt.

Vemod är fel ord för att beskriva parets känslor. Snarare finns där ännu en hunger på vad livet mer kan ge dem.

– Medan vi är pigga nog att klara av det. Vi har fantastisk personal och de har också massa idéer. Vi hoppas att någon tar tag i stället och kan utveckla nya möjligheter, och jag är helt övertygad om att vi kommer tillbaka som gäster, säger Charlotte Criwall.

undefined
Charlotte Criwall berättar att personalen sköter det mesta, men att hon ansvarar för ekonomi och det administrativa.

I Halmstad har Lasse barn och barnbarn, och en hel hög med kusiner. Där har de nu köpt en lägenhet och planen är att sälja även boningshuset i När, när Strandakar hittat nya ägare. 

Någon brådska finns inte. Charlotte och Lars räknar med att driva stället över sommaren, kanske också året ut.

– Det här har varit ett livsprojekt och jag är jättestolt över att vi har förverkligat vår dröm, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!