Det råder en tuff situation på Gotland när det kommer till att hitta arbetskraft till köttbranschen, och även ett problem med att få en yngre generation att vilja satsa på KRAV-märkt köttproduktion.
Det menar både Ola Thomsson, inköpschef på Protos, och Emma Rung, vd på KRAV.
– Lantbruksenheterna har blivit större och större och det är stora kapital som ska in när man ska göra ett generationsskifte. Ungdomar har tyvärr inte det kapital som krävs, säger Ola Thomsson.
– Vi ser att det blir färre och färre lantbrukare på Gotland och i Sverige generellt, vilket är utmanande såklart. Det är tufft och vi behöver fler unga lantbrukare, säger Emma Rung.
På Gotland ser man att det finns ett intresse bland unga att utbilda sig inom lantbruk och köttbranschen, då det skett en ökning i antalet sökande till Lövsta naturbruksgymnasium, berättar Ola Thomsson.
– Men att jobba som anställd inom de gröna näringarna och med köttproduktion är en sak, att sen ta vid och driva det i egen regi är den svåra biten. Där måste man börja tänka i nya banor. Kanske mer åt hållet att bilda ett bolag och driva det i den typen av företagsform, i stället för att enskilda personer som ska köpa ut sina syskon och så vidare.
Emma Rung tillägger:
– Vi behöver se till att det blir en bransch med hög lönsamhet och att det finns en affär. Senaste året har vi sett att försäljningen av olika ekologiska produkter, bland annat kött, har ökat. Det är ett jättebesked som visar att det finns en ljusning runt hörnet och att det är värt att satsa på.
Frida Thomsson blev utsedd till "Årets unga lantbrukare" 2023 på Gotland och har i flera år varit med och drivit familjegården Mickelgårds i När tillsammans med sina föräldrar och syster. Sedan 2016 har de satsat fullt ut på baljväxter, som borlottibönor, gråärt och linser.
Redan förra året berättade hon om planerna att tillsammans med sambon Anton Kullander, 25, arrendera mark av föräldrarna och att ta hand om gårdens odlingar. Vid årsskiftet blev planerna verklighet och numera är de även de enda på Gotland att odla quinoa.
Utöver det har de också valt att satsa på KRAV-märkt köttproduktion och i dagsläget har paret 14 dikor (kor för köttproduktion), fem kvigor och några kalvar. Möjligheten att arrendera mark och låna maskiner av Fridas föräldrar gjorde att paret vågade ta steget.
– Vi fick en väldigt bra och förmånlig chans då Fridas föräldrar tänkte börja trappa ner. Det är ett test för oss och vi måste ju ge det ett försök, för det här är ju det vi båda vill, säger Anton Kullander.
– Vi har sluppit ta stora lån då vi får låna dyra maskiner, hyra lokaler och mark. Det är inte samma risk och var därmed ett enklare steg att ta. Sen att vi båda är intresserade av lantbruk och att det är hållet vi velat gå, är ju ett plus, säger Frida Thomsson.
Att alla inte har möjlighet att arrendera föräldrarnas gård är Frida Thomsson väl medveten om, men hon tror att hyra in sig på en gård, kan vara vägen framåt för köttproduktion och annat lantbruk.
– Det är nog många unga som är intresserade men som känner sig osäkra för att det blir ett så stort steg. Men att arrendera, det behöver inte vara ens föräldrars gård, eller gå in i ett aktiebolag och därmed driva det ihop, är nog ett av de bättre sätten att göra det på, säger Frida Thomsson.
Paret tycker att deras nya satsning är väldigt rolig, men menar att det måste vara lönsamt i slutändan om de ska kunna fortsätta med det i framtiden.
– Allting kan inte bara vara kul, utan det behöver gå bra också, helst både och, säger Frida Thomsson som menar att de båda är väldigt entusiastiska och optimistiska, och att de verkligen tror på ett lyckat utfall.
– Sen är det väldigt mycket vi inte kan styra över själva. Det är världsläget, hur priserna blir i framtiden och så vidare. I värsta fall kanske vi måste sluta med någon del i produktionen för att det inte är lönsamt, man vet inte. Mycket hänger på vilken riktning framtiden tar.
Frida Thomsson och Anton Kullander hoppas kunna inspirera andra unga att våga satsa på lantbruk och köttproduktion.
– Jag vill verkligen uppmuntra andra unga som är sugna på att testa något liknande, att våga satsa om möjligheten finns, säger Frida Thomsson.