Köttbranschens utmaning – svårt att rekrytera unga

Ett oroligt omvärldsläge, ökade kostnader och gårdar som kostar flera miljoner gör att allt färre unga gotlänningar vågar satsa på köttproduktion. ”Finns möjligheten ska man våga testa”, säger den gotländska lantbrukaren Frida Thomsson, 29.

Anton Kullander och Frida Thomsson gav sig vid årsskiftet in i köttbranschen, en bransch som det i dagsläget på Gotland är svår att rekrytera arbetskraft till.

Anton Kullander och Frida Thomsson gav sig vid årsskiftet in i köttbranschen, en bransch som det i dagsläget på Gotland är svår att rekrytera arbetskraft till.

Foto: Emil Lundberg

När2024-08-25 05:30

Nyheten i korthet

  • Allt färre unga gotlänningar satsar på köttproduktion på grund av ökade kostnader och stora investeringar, vilket skapar en tuff situation på Gotland.
  • Trots ökat intresse för utbildning inom lantbruk och köttproduktion, är det svårt för unga att driva verksamhet på egen hand. Att bilda bolag och arrendera mark ses som möjliga lösningar.
  • Frida Thomsson och Anton Kullander som satsat på KRAV-märkt köttproduktion vill inspirera andra unga att ta steget, men betonar att det även måste vara lönsamt.

Det råder en tuff situation på Gotland när det kommer till att hitta arbetskraft till köttbranschen, och även ett problem med att få en yngre generation att vilja satsa på KRAV-märkt köttproduktion.

undefined
Just nu har Frida Thomsson och Anton Kullander ungefär 20 nötdjur, fördelat på dikor och kvigor.

Det menar både Ola Thomsson, inköpschef på Protos, och Emma Rung, vd på KRAV.

– Lantbruksenheterna har blivit större och större och det är stora kapital som ska in när man ska göra ett generationsskifte. Ungdomar har tyvärr inte det kapital som krävs, säger Ola Thomsson.

– Vi ser att det blir färre och färre lantbrukare på Gotland och i Sverige generellt, vilket är utmanande såklart. Det är tufft och vi behöver fler unga lantbrukare, säger Emma Rung.

undefined
Ola Thomsson, inköpschef på Protos, hoppas att ett nytänkande kring lantbruk samt en teknikutveckling ska locka fler unga in i köttbranschen.
undefined
Emma Rung, vd på KRAV, berättar att försäljningen av ekologiskt kött är på gång uppåt efter några tuffa år. Ett positivt tecken som hon hoppas kan få fler att våga satsa på köttproduktion.

På Gotland ser man att det finns ett intresse bland unga att utbilda sig inom lantbruk och köttbranschen, då det skett en ökning i antalet sökande till Lövsta naturbruksgymnasium, berättar Ola Thomsson.

– Men att jobba som anställd inom de gröna näringarna och med köttproduktion är en sak, att sen ta vid och driva det i egen regi är den svåra biten. Där måste man börja tänka i nya banor. Kanske mer åt hållet att bilda ett bolag och driva det i den typen av företagsform, i stället för att enskilda personer som ska köpa ut sina syskon och så vidare.

Emma Rung tillägger:

– Vi behöver se till att det blir en bransch med hög lönsamhet och att det finns en affär. Senaste året har vi sett att försäljningen av olika ekologiska produkter, bland annat kött, har ökat. Det är ett jättebesked som visar att det finns en ljusning runt hörnet och att det är värt att satsa på.

undefined
Paret hoppas kunna inspirera andra unga som går i tankarna att satsa på lantbruk.

Frida Thomsson blev utsedd till "Årets unga lantbrukare" 2023 på Gotland och har i flera år varit med och drivit familjegården Mickelgårds i När tillsammans med sina föräldrar och syster. Sedan 2016 har de satsat fullt ut på baljväxter, som borlottibönor, gråärt och linser.

Redan förra året berättade hon om planerna att tillsammans med sambon Anton Kullander, 25, arrendera mark av föräldrarna och att ta hand om gårdens odlingar. Vid årsskiftet blev planerna verklighet och numera är de även de enda på Gotland att odla quinoa.

undefined
Frida Thomsson och Anton Kullander har förutom sin satsning på köttproduktion, börjat odla quinoa på mark som paret arrenderar av Fridas föräldrar.
undefined
Både Anton Kullander och Frida Thomsson har ett stort intresse för lantbruk och när möjligheten fanns att arrendera av Fridas föräldrar, var det en självklarhet att satsa.

Utöver det har de också valt att satsa på KRAV-märkt köttproduktion och i dagsläget har paret 14 dikor (kor för köttproduktion), fem kvigor och några kalvar. Möjligheten att arrendera mark och låna maskiner av Fridas föräldrar gjorde att paret vågade ta steget.

– Vi fick en väldigt bra och förmånlig chans då Fridas föräldrar tänkte börja trappa ner. Det är ett test för oss och vi måste ju ge det ett försök, för det här är ju det vi båda vill, säger Anton Kullander.

– Vi har sluppit ta stora lån då vi får låna dyra maskiner, hyra lokaler och mark. Det är inte samma risk och var därmed ett enklare steg att ta. Sen att vi båda är intresserade av lantbruk och att det är hållet vi velat gå, är ju ett plus, säger Frida Thomsson.

undefined
Frida Thomsson och Anton Kullander har som målsättning att öka antalet djur man har i sin besättning.

Att alla inte har möjlighet att arrendera föräldrarnas gård är Frida Thomsson väl medveten om, men hon tror att hyra in sig på en gård, kan vara vägen framåt för köttproduktion och annat lantbruk.

– Det är nog många unga som är intresserade men som känner sig osäkra för att det blir ett så stort steg. Men att arrendera, det behöver inte vara ens föräldrars gård, eller gå in i ett aktiebolag och därmed driva det ihop, är nog ett av de bättre sätten att göra det på, säger Frida Thomsson.

undefined
Frida Thomsson tror att många unga är intresserade av att ge sig in i köttbranschen, men kanske inte vågar då det är ett stort steg att ta.

Paret tycker att deras nya satsning är väldigt rolig, men menar att det måste vara lönsamt i slutändan om de ska kunna fortsätta med det i framtiden.

undefined
”Det är ett test för oss och vi måste ju ge det ett försök, för det här är ju det vi båda vill”, säger Anton Kullander.

– Allting kan inte bara vara kul, utan det behöver gå bra också, helst både och, säger Frida Thomsson som menar att de båda är väldigt entusiastiska och optimistiska, och att de verkligen tror på ett lyckat utfall.

– Sen är det väldigt mycket vi inte kan styra över själva. Det är världsläget, hur priserna blir i framtiden och så vidare. I värsta fall kanske vi måste sluta med någon del i produktionen för att det inte är lönsamt, man vet inte. Mycket hänger på vilken riktning framtiden tar.

undefined
”Allting kan inte bara vara kul, utan det behöver gå bra också, helst både och”, säger Frida Thomsson.

Frida Thomsson och Anton Kullander hoppas kunna inspirera andra unga att våga satsa på lantbruk och köttproduktion.

– Jag vill verkligen uppmuntra andra unga som är sugna på att testa något liknande, att våga satsa om möjligheten finns, säger Frida Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!