Öppet hav mot sydost har gjort att boende i När drabbats hårt av vinterstormar. Strömavbrotten har varit många, och ibland långa.
– I det här området har vi 800 kunder, 10,5 mil nedgrävd kabel och 3,5 mil luftledning. Fram till år 2024 kommer vi att gräva ner 2 mil luftledning till kabel, till en kostnad av 20 miljoner kronor, säger Ulf Nyman, chef för planering och drift på Gotlands elnät, medan linjemontörerna Anders Westberg och André Olsson hänger uppe i en stolpe.
Parallellt med nedgrävning till kabel tar Geab hjälp av radioteknik för att underlätta när träd och grenar faller över luftledningarna. Fem basenheter monteras i När, med master som kan kommunicera med de närmare 60 andra enheter som placeras i stolparna längs ledningsgatorna.
– I dag tar det timmar att gå och det är långa sträckor. Nu blir det snabbare felavhjälpt och kunderna kan få strömmen tillbaka snabbare, säger Ulf Nyman och berättar hur den nya tekniken fungerar.
Dagens elnät är uppbyggt av metalltråd, precis som telefonnätet var för 100 år sedan. Den moderna radioutrustning som nu monteras kontrolleras från driftcentralen hos Geab i Visby. Vid storm och kraftiga snöfall, som är de vanligaste orsakerna till strömavbrott, kan strömmen antingen kopplas förbi den skadade ledningen, eller en linjemontör snabbt skickas till platsen.
– Felsökningen tar ofta betydligt längre tid än att åtgärda strömavbrottet, säger Ulf Nyman och får medhåll:
– Det här kommer att spara otroligt mycket tid, Det vi slipper är att springa vissa sträckor helt i onödan. Nu kan vi koncentrera oss på de områden där den här utrustningen säger att vi har ett fel, säger Jimmy Blomster.
Han är en av linjemontörerna som ibland tvingas rycka ut i rykande storm och gå längs ledningarna.
– Det är rätt otäckt ibland, just när man ska ut i skogen och man hör träden stå och vaja runt omkring en, säger Jimmy Blomster och visar hur han tack vare den nya tekniken i sin mobil kan se exakt var felet finns.
Ett område i Rute-Hellvi blev i somras först ut på Gotland att få radiomaster i stolparna. Ulf Nyman öppnar för att fler socknar än När med mycket luftledning också kan bli aktuella.
– Det här är ett test vi gör just nu, om vi ska använda det som temporär lösning eller inte, säger han och menar att målet är att gräva ner mellan 10 och 15 mil luftledning om året.
Geab har fått kritik för de kraftigt höjda elnätsavgifterna för öns 43 000 elnätskunder och företag. Men de avgifterna är nödvändiga, menar Ulf Nyman.
– Elnätsavgifterna satsar vi i vårat nät. I år investerar vi 200 miljoner kronor i det gotländska elnätet och det fortsätter i den takten de kommande åren. Om fem år tror jag att vi har grävt ner 70 mil kabel till, säger han.
Parallellt med montering av radioteknik i När tar Geab för första gången hjälp av drönare för att besiktiga stolpar, isolatorer i porslin och ledningar i luften.
– Här är det 18 kilometer luftledning som kommer från Garda och passerar Ljugarn. Det har varit mycket avbrott och fel som inte har gått att hitta när vi varit ute på nätterna, säger drifttekniker Love Norrman medan Gustav Gerdes låter drönaren flyga över ledningsgatan i skogen.
Högst upp i de 280 stolparna sitter de känsliga isolatorerna, där några få droppar vatten kan slå ut hundratals hushåll.
– Om det blir en spricka i porslinet, den sprickan kan vara tunn som ett hårstrå, säger Ulf Nyman.