Dimman ligger som ett täcke över landskapet, när Maria Bengtsson pekar ner mot havet som annars syns från gårdsplanen.
– Där står 60 träd som är min försöksodling. 2 500 till skulle ha kommit 2026, men på grund av översvämningar i Belgien kommer de inte förrän 2027, säger hon och berättar om de satsningar som ligger framför dem och som kommer att förändra landskapsbilden i När.
Bakom satsningen finns två egenföretagare som redan hade mer än väl att göra. Maria, sedan 20 år osteopat med egen verksamhet. Matz, i tolv år chef och vd på Visby golfklubb, jobbade sedan en tid på Geab och hos Gotlands förenade besöksnäring, innan han blev vd och delägare på Gumbalde.
– Det var hon, säger han med ett flin och pekar och lägger hela skulden på den ökade arbetsbördan på sin fru.
Det var hon som var mest på hugget när Anna och Peter Brennwald hösten 2022 lade ut musteriet i Dalhem till försäljning.
– Vi har faktiskt drömt om en vingård i Toscana. Nu blir det äppelodling med ciderproduktion i När, och det är väl ändå bättre, säger Maria Bengtsson.
Efter att ha bedrivit mustningen säsongen 2023 i Dalhem flyttades allt till När under vintern. Till Maria Bengtssons föräldrahem på gården Siglajvs. Den 24 augusti, bara veckor innan branden, kom de första kunderna med äpplen.
Vid 14-tiden den 8 september bröt elden lös.
– Vi stod mitt i produktionen och hade kunder här, säger hon och berättar att det var en av sönerna som hade sett att det brann i ladugården, strax intill maskinhallen där musteriet står.
Förloppet blev våldsamt och allt gick väldigt snabbt.
– Man förstod direkt att det här var kört. När jag hade kontakt med SOS i luren stod södra änden i brand. De första minuterna, innan man visste var alla var, de kommer att förfölja en resten av livet, säger Matz Bengtsson.
Tio minuter senare var hela byggnaden övertänd. När räddningstjänstens styrkor var på plats fick de begränsa och göra vad de kunde för att branden inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader. Maria och Matz hyllar insatserna.
– Det jag minns mest är deras empati, och förmåga att kunna konversera med oss mitt i alltihop, säger han och fortsätter:
– Man ska komma ihåg att vi hade en fruktansvärd tur, stjärnorna stod rätt, men det här var inte riktigt vad vi behövde i september.
Med branden försvann 150 fat på 200 liter vardera, kartonger, förpackningar och specialmaskiner anpassade för mustningen.
– Vi förlorade grejer för över en miljon kronor och vi har en resa framåt att få tillbaka allt, säger Matz Bengtsson och berättar om ovärderlig hjälp och stöd av förra ägarna Brennwald, och att arbetet nu pågår med försäkringsbolaget.
Tidernas äppelår stod för dörren. När branden var släckt var kalendern samtidigt fylld av kunder på väg till När för mustning av sina äpplen.
– Vi har legat på mellan 500 och 600 bag in box per dag. 1 500 till 1 700 liter, mellan två och två och ett halvt ton äpplen om dagen, säger Matz Bengtsson och summerar därmed ett par hundra ton som pressats, innan mottagningen av kunders äpplen stängde igen för året.
Det står för halva gårdens omsättning, där försäljning av must och produkter via grossister fyller resten.
– Det här är definitivt det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Att få se förväntningarna hos de som kommer hit, säger han, medan Maria berättar att alla kunder självklart tycker att just deras egen must är den absolut godaste.
På en åker ner mot havet förbereds nu nästa stora satsning på gården: Äppellunden som ska ge frukt att vildjäsas till cider.
– Den franska vägen, en riktigt torr och hederlig gotländsk fransk cider är drömmen. Att drömma stort och skynda långsamt är vårat motto, säger Matz Bengtsson.
Hans förhoppning är att EU ska klubba igenom och tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker under nästa år.
– Vi vill ha både en alkoholsvag och en starkare cider, drömmen är att ha en försäljning i gång våren 2030, säger Maria Bengtsson.
Planen är också att Maria och Matz ska kunna bo på gården, där föräldrarna Arne och Birgitta ännu hjälper till. Arne med olika sysslor utomhus, och Birgitta med oräkneligt antal luncher till alla som arbetar.
– Det är så roligt att hon vill komma hem och göra allt det här, bara jag slipper ansvaret, säger Birgitta Ohlsson efter att ha bjudit på ännu en nybakad äppelkaka till kaffet.
Maria Bengtsson blickar ut över fälten, och berättar att de 2 500 träden kan följas av fler – om allt slår väl ut:
– Hela När kan blomstra, tänk om det var här allt började, säger hon.