Grand Salam – en multikulturell totalshow

I kväll, tisdag, brakar det loss på Almedalsbiblioteket när ”Grand Salam” bjuder på kultur utan gränser; musik, dans och nyproducerad film.

Armin Scholler hoppas showen Grand Salam ska visa på olikhetens rikedom.

Armin Scholler hoppas showen Grand Salam ska visa på olikhetens rikedom.

Foto: Lasse Linusson

Musik, film och dans2019-05-21 09:20

Var och varannan kulturarbetare på Gotland som på ett eller annat sätt arbetar med kultur kopplat till integration är involverad i föreställningen, som bara ges vid ett enda tillfälle. På scenen hörs och syns ungdomar med dansnummer, filmer och sånger. Det är ungdomar som deltagit i projekten Hej Salam och Songlines och i många fall ungdomar som kom som nyanlända under hösten 2015. Armin Scholler, konstkonsulent på Gotlands museum, har arbetat med projektet Hej Salam.

– Det var där tanken föddes på att visa upp flera av de här projekten i en gemensam föreställning, berättar han och fortsätter:

– Vi vill visa på olikhetens rikedom.

Som en del i showen har deltagare med alltifrån svenska, somaliska och persiska som modersmål tagit sig an den svenska nationalsången. Är man från Tchad och slår på ”google translate” får man som förslag de första textraderna: ”Du är gammal, du är fri – och sanddynerna är höga”, vilket väl kan belysa att språklig kommunikation både kan vara lätt och svår.

På Östergarnslandet har en grupp ungdomar, med det gemensamt att de alla upplevt att få avslag på sina asylansökningar, medverkat i en film som får premiär på ”Grand Salam”.

Det är både rörande och upprörande att ta del av deras funderingar, presenterade som inre monologer till filmbilderna från hamnen i Herrvik och kalkstensklinten Kuppen. Där ringas ett litet territorium in, med en svensk flagga och en välkomnande färgglad port. Det är ”Det riktiga” Sverige, som också är titeln på kortfilmen, och där hälsas alla välkomna.

I projektet Songlines, som den från gotländska scener kända Julia Westberg arbetat med, har sången varit utgångspunkt för kulturmöten. Hej Salam har drivits med Gotlands museum som projektägare och med finansiellt stöd av Allmänna arvsfonden.

– I den första delen arbetade vi i skolorna, i ett försök att verkligen nå alla i samtal om bemötande.

– I dess andra del gick vi utanför skolan. Till en början var det mestadels invandrarkillar som var med, men allt eftersom har projektet breddats – och blev en bra grund för att göra Grand Salam, säger Armin Scholler.

Han säger att hans eget liv blivit så mycket rikare, och världen så mycket större, genom alla de personliga kontakter projektet lett till.

– Konsten är fri, men här har vi också ett budskap om alla människors lika värde.Vi vill bjuda publiken på fin underhållning – och dela glädjen med att spela tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om