Biblioteket i Hemse har länge varit en samlingspunkt för bygdens mammor, och för all del pappor, som då kan prata bort en stund med vänner och kamrater i samma skede av livet.
– Jo, det blir mycket barnprat, skrattar Josefine Björk, som är här med sonen Hilding, tio månader ung.
När ska barnen börja gå? Är de glada i mat? Sover de ordentligt om natten? Inga frågor har större relevans än dessa och så ska det vara, men det är skönt att ha en gemenskap med andra mammor.
Det är Anette Torgnysdotter, barn- och ungdomsbibliotekarie i Hemse, som dragit igång sagostunderna. I tio år har hon hållit på, den första omgången bebisar går i mellanstadiet nu.
Hon klär ut sig i en färgglad klänning, sedan är det bara att spela teater och vara uppmärksam på reaktioner.
Favoritboken heter ”Knacka på!” och är skriven av Anna-Clara Tidholm. Det är en pekbok som, för den som har ett öppet sinne, rymmer hela världen.
Barn och ungdomars läsvanor har förändrats i och med paddornas och plattornas intåg. Anette Torgnysdotter gör vad hon kan för att så litterära frön i det uppväxande släktet.
– Kan man fånga dem med böcker innan de börjar gå är mycket vunnet, det ger ett bättre ordförråd redan i förskolestarten, det har forskning visat, säger hon.
Den här dagen kom tre mammor till sagotimmen, de brukar vara fyra, fem. Förutom Josefine Björk, som bor i Fröjel, var också Linn Buskas och Therese Pettersson där. De kommer från Klinte och har känt varandra sedan de var små, nu har de bebisar i samma ålder; Linns Alva är elva månader, Thereses Matilda är tio.
– Vi kommer hit så ofta vi kan, säger Linn Buskas. Det är ett bra sätt att träffas och efteråt sover barnen bra.
I Änggårde i Rone, bara milen bort, samlas de som var barn för länge sedan. Nu har de körkort, hantverkarkläder och valkiga nävar.
Från byggen och bondgårdar kommer de då det hålls öppet för lunch varje torsdag, året runt. Den här dagen, en alldeles vanlig dag på Sudret då regnet hänger i luften, går att välja mellan lax och fläskstek.
Tommy Wernström är snickare, han säger att torsdagen är arbetsveckans höjdpunkt:
– Andra dagar är det matlåda som gäller, men det här är bra, här blir man mätt!
Luncherna är en viktig samlingsplats i bygden, här har viktiga protokoll skrivits under för såväl fiberföreningen som bygdegårdsföreningen. ”Vi tar det på torsdag” säger man i trakten, de vet att det här går att få tag i ”alla”.
Från början körde Lisa Engsrone, som driver verksamheten, mat till Rotaryklubben om torsdagarna, men den tiden är förbi. Istället började hon öppna för lunch, så har det varit i fyra år nu.