Vid en välbevakad presskonferens i Uppsala presenterades i går resultaten av två års undersökningar. Efter att relikskrinet öppnades i Uppsala domkyrka i april 2014 har Sabine Sten, professor i osteoarkeologi, lett en grupp forskare i jakt på ny kunskap om den medeltida kungen.
– Det känns som om jag kommit väldigt nära kungen under den här tiden, eftersom jag jobbat fysikt med hans skelett, säger Sabine Sten.
Legenden berättar att Erik den helige dödades år 1160, under sitt tionde regeringsår, av en dansk tronpretendent. Kvarlevorna har vilat i ett relikskrin sedan 1257. Benen i skrinet undersöktes noga 1946, men teknisk utveckling och nya analysmetoder motiverade en ny undersökning. Nu har ortopeder och röntgenläkare tittat närmare på benen, en dna-analys ska klargöra släktskap, en isotopanalys har gjorts för att visa vilken kost han åt och en rättsmedicinsk undersökning för att kartlägga hur Erik den helige dog.
– Det enda som återstår att redovisa är dna-analysen. Det blir klar senare i år, berättar Sabine Sten.
De skador som finns på benen stämmer väl överens med legenden om hur Erik den helige dog. Den berättar att kungen under sitt sista slag blev omringad av fiender och när han föll till marken sårades han om och om igen tills han nästan var död. Därefter hånades han och fick slutligen huvudet avhugget.
De bevarade benen har minst nio märken efter hugg som uppkommit i samband med döden. Sju av dem sitter på benen. Inga skador har hittats på revbenen eller det bevarade armbenet, vilket betyder att kungen sannolikt bar ringbrynja men hade mindre skyddade ben. Båda skenbenen har skador som tillfogats från fötterna och uppåt, vilket tyder på att kungen låg på magen.
En av halskotorna har huggits av, vilket inte kunde ha gjorts utan att ta av ringbrynjan. Det gjordes alltså inte i strid utan bekräftar att det var ett mellanspel, beskrivet som hånandet i legenden, mellan slaget och halshuggningen.
Bentätheten visar att Erik den helige var en vältränad man, kraftigt byggd och 171 centimeter lång. Han var omkring 35 år när han dog.
– Det mest överraskande är kanske isotopundersökningen. Den visar att kosten till största delen bestått av sötvattensfisk, säger Sabine Sten.