Fiskar och växter skapar eget kretslopp i Ar

I december kommer en ny demonstrationsanläggning för fisk- och växtodling bli verklighet vid Forskningsstationen i Ar. "Skapar vi rätt förutsättningar kan detta bli framtiden på Gotland", säger Andreas Pettersson, Blått centrum Gotland.

Foto: Privat

Modern odlingsteknik2018-11-14 19:17

Metoden, som kallas Akvaponik är en kombination av fisk- och växtodling. Fiskarna matas i ett slutet system på land och det som sedan går ut från fiskarna, det vill säga fiskarnas avföring blir till näring åt växterna. Vattnet cirkulerar i det slutna systemet och renas av växterna, som på så sätt får i sig all den näring som behövs.

– Den nya demonstrationsanläggningen ska visa på tekniken för fisk- och växtodling. Den kommer primärt användas i utbildningssyfte, säger Andreas Pettersson.

Bakom projektet står Blått centrum Gotland som är ett samverkansprojekt mellan Uppsala universitet, Länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland. Syftet med anläggningen är att få gotländska aktörer att i våga investera i metoden.

Andreas Pettersson tror att det kommer bli allt vanligare med den här typen av odlingar i framtiden, speciellt på Gotland.

– Ur ett rent hållbarhetsperspektiv passar detta mycket väl på Gotland, speciellt med tanke på att det är ett slutet system vilket lämpar sig bra på Gotland som redan har problem med tillgången av vatten, säger han.

Det finns redan ett antal liknande odlingar i Sverige och intresset för hobbyodling växer allt snabbare i Sverige.

– Det går att göra den här typen av odlingar i stor och liten skala. Det går till exempel alldeles utmärkt att ha en Akvaponik-odling i källaren där man kan odla sallad och kryddor, säger Andreas Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om