I februari granskade revisionsföretaget PWC regionens arbete med barn som riskerar att fara illa. Syftet var att se om de berörda nämnderna samverkar i tillräckligt hög usträckning och verkligen ger barn det stöd de kan behöva. Där kunde PCW konstatera att arbetet rent generellt säkerställer ett bra stöd, men att det behöver förbättras på flera punkter.
Dessa handlar framförallt om ett bättre informationsflöde och återkoppling mellan verksamhetsleden. Men revisorerna efterfrågar också ett säkerställande av "kompetens och tillräckliga resurser inom socialtjänsten så att handläggning och utredning kan göras rättsäkert och inom gällande tidsramar".
Nu har socialförvaltningen tillsammans med socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden tagit ställning till granskningsrapporten och gett sin syn på saken. I svaret konstateras det bland annat att "volymer och kostnader för den sociala barn- och ungdomsvården ökar inom Region Gotland och uppfattningen är att resurserna inte är tillräckliga".
Barnsam är det utskott som ska samordna samarbetet mellan nämnder, förvaltningar och verksamheter gällande frågor om utsatta barn och ungdomar. Det är delvis detta utskott som har synats av revisorerna. Anna Derwinger Hallberg är verksamhetsledare i Barnsam, och hon anser att granskningen är viktig.
– En del av kritiken var befogad. Uppföljning måste göras regelbundet, och det tog vi verkligen till oss, säger hon.
Anna Derwinger Hallberg var ändå inte säker på att revisorerna skulle godkänna deras svar:
– Revisorer ska väl aldrig riktigt ha inställningen att bli nöjda. Jag hoppas att de vill granska oss igen om några år.
Hennes oro var dock obefogad. Regionens revisorer var efter sitt möte i torsdags nöjda med responsen de fått på granskningen.
– Vi tyckte att att vi fått svar på våra kontrollfrågor, att nämnderna var klara över frågeställningarna och att man arbetade framåtsyftande, kommenterar revisorkollegiets ordförande Carin Backlund.
Samtidigt påpekar även revisorerna att ärendet bör följas upp i framtiden:
– Vi lägger revisionen till handlingarna just nu men gör ju också så, på samma sätt som med alla revisioner, att vi tittar tillbaka för att se om vi behöver ta upp frågorna igen, berättar Carin Backlund.