Jacob Wesley kommer närmast från tjänsten som tillförordnad rektor i Högbyskolan i Hemse. Han lovordades för sitt arbete i skolvärlden och kallades "mirakelrektor". I augusti tillträdde han som kanalchef på P4 Gotland, efter Helena Bremberg. Han har varit nominerad till "Sveriges stora skolledarpris" samt "Årets gotlänning".
Jacob Wesley ger Helagotland.se en guidad tur i lokalerna och visar sin plats, ett bord mitt i kontorslandskapet. Tidigare chefen satt i eget rum men Jacob Wesley vill sitta tillsammans med övriga medarbetare och inte stänga dörren om sig.
Första dagen när du klev in på nya jobbet, hur kändes det i kroppen?
– Lite nervös var jag nog. Det är första gången jag arbetar utanför skolans värld efter att ha varit utbildningsmänniska i hela mitt liv. Men att komma in på P4 Gotland var inget konstigt. Jag har ju varit frilansare här sedan 1994 och jobbat som sportprogramledare, jobbat med nyheter och en sommar hade jag Kulturtimmen. Jag har nästan gjort allt utom att sända nyheter från studion.
Hur har radion utvecklas under den perioden?
– Nu ska det låta ungefär likadant över hela landet. Förut hade man mer lokal frihet att sköta kultur, nyheter, underhållning och folkbildning, men det man tittar på nu kallas flödesradio, med olika paket utan fasta programpunkter. Men vi ska fortfarande ha stark lokal profil och det är viktigt att tänka att man kan utveckla utan att ta bort själen i programmen.
Och rollen som kanalchef?
– Innan Sveriges Radios omorganisation 2013 hade kanalcheferna större makt att bestämma saker själv. Det är mindre utrymme för det i dag.
Vad tar du med dig som skolledare?
– Det är framför allt hur man bygger bra team. Det är jätteviktigt att vi skapar en stämning av god återkoppling och god anda mellan varandra, där man hamnar i det som man i skolans värld talar om, en lärande organisation. Om alla går och håller på sin kompetens eller sina scoop är det inte speciellt utvecklande för organisationen. Ju mer vi delar med varandra desto bättre blir vi.
Du har ju kallats för "mirakelrektor".
– Det var bara ett mediepåhitt för att vi hade fått goda resultat i Högbyskolan. Min personal och barnen hade åstadkommit bra saker, jag hade inte gjort någonting.
Att komma från en tämligen stor skola, till en radiokanal med färre än 30 anställda, är inte det en baggis för dig?
– Det är sant. Det måste ju låta jättestöddigt nu, men jag har faktiskt inte haft en sådan här liten organisation sedan jag började jobba som chef.
Vad har du fått för aha-upplevelser sedan du blev kanalchef?
– Med risk för att låta illojal, men jag trodde inte att Sveriges Radio var så toppstyrt. Det är en ganska klumpig organisation. Medarbetarna känner inte att de har inflytande och beslut som tas dimper ned lite grann ibland. Jag tycker att det finns saker att jobba med i Sveriges Radio, så som medinflytande.
Har du mer tid nu än då du var rektor?
– Vi har ju ett kris- och beredskapsuppdrag och ska kunna ställa om ifall det händer något. Radion är som en del av civilförsvaret. Det är därför jag har en älskarinna som heter "Rakel" (avlyssningssystem för polisiär radiokommunikation, reds. anm.). Jag måste vara nåbar jämt. Som rektor hade jag bara mobiltelefonen, nu har jag både mobiltelefon och Rakel, och även som ansvarig utgivare blir jag kontaktad i samband med händelser. Så svaret på frågan är nej.
Kort om Jacob Wesley:
Bor i Visby med sin fru Lena Wesley, chef inom Pensionsmyndigheten. Hon har två utflugna barn och han ett. Hemma bor schnauzern Chrissie, namngiven efter sångerskan Chrissie Hynde i rockgruppen Pretenders. I övrigt är han popgissare i laget Guns N' Roséns. "Jag är den i laget som ska kunna allt och har bra koll på schlager men mina rötter är i rocken. Favoritbanden är Tom Petty and The Heartbreakers, The Waterboys och Guns N' Roses men från första början var det Judas Priest som gällde." (Helagotland.se)
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.