I matsalen på Garda skola förbereder kocken Jessica Hejdström och köksbiträdet Malin Dahlgren dagens lunch. När klockan börjar närma sig elva kommer de första eleverna för att äta.
– Förut brukade jag inte äta upp för då tog jag för mycket mat, nu tar jag lite mindre på tallriken, säger Mira Vends Özyurt som går i förskoleklassen på Garda skola.
På skolan drivs nu projektet Minska matsvinnet. På initiativ av skolans elevråd och miljöråd utmanades eleverna i höstas att, under en veckas tid, kasta mindre än ett kilo mat. Som belöning, om de klarade utmaningen, skulle de få välja mat under en dag. Nu har projektet utökats till att gälla under en hel månad och Garda skola har dessutom utmanat andra skolor att göra samma sak. Totalt deltar nu elva skolor i projektet.
På en veckas tid lyckades eleverna, i höstas, få ner skolans totala matsvinn till 900 gram.
– Det är fantastiskt med tanke på att vi har nästan 100 barn här, säger Gunilla Sundberg, lärare i Garda skola.
På bordet står en diger salladsbuffé uppdukad och dofterna från biffar och en grönsaksgratäng sprider sig i lunchrummet.
– Framförallt vill vi att våra barn ska bli medvetna. Man tar inte mer mat än vad man planerar att äta och vi vill att detta finns med även efter projektets slut, säger Gunilla Sundberg.
All mat lagas i skolan och eleverna tar lugnt vad de vill ha och sätter sig sedan tyst vid sina förbestämda platser i matsalen.
– De första tio minuterna är en tyst stund, säger Gunilla Sundberg.
Skolan har även, under en vecka, utmanat eleverna att varje dag smaka på en ny grönsak.
– Vi försöker alltid få dem att äta grönsaker. Många av de nyanlända barnen älskar kikärtor och bönor och det ser de andra barnen. Dessutom så har vi bra och engagerade pedagoger som sitter med eleverna och äter, det är jätteviktigt, säger Malin Dahlgren.
Sebastian Fagerberg som går i trean äter med god aptit tills det är tomt på tallriken.
– Jag brukade inte slänga mat förut heller, säger han.
Garda skola är miljöcertifierad och det är inte bara maten som står i fokus, varje år har skolan nya förbättringsområden som de tar sig an.
– Varje vecka har vi en miljödiskussion och nu tittar vi även på vatten och barnen ska skriva en ”vattenspartipsbok”, säger Gunilla Sundberg förutom att hon är lärare även sitter med i miljörådet.