Expert: Massvaccineringen var en medicinsk katastrof

Den internationellt erkände epidemiexperten Lars Olof Kallings kallar massvaccineringen i samband med svininfluensan för den största katastrofen hittills i svensk medicinhistoria.

Skandal. Lars Olof Kallings, epidemiexpert, skriver i sin nya bok att vaccineringen mot svininfluensan blev den hittills största medicinska katastrofen i Sverige. Inte ens Neurosedynskandalen på 50-talet drabbade så många personer.

Skandal. Lars Olof Kallings, epidemiexpert, skriver i sin nya bok att vaccineringen mot svininfluensan blev den hittills största medicinska katastrofen i Sverige. Inte ens Neurosedynskandalen på 50-talet drabbade så många personer.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Medicinsk skandal (GA)2016-05-12 06:00

Lars Olof Kallings, uppvuxen i Follingbo och nu boende i Stockholm, är professor i medicinsk mikrobiologi och hans arbete mot virussjukdomar är erkänt över hela världen.

Sedan massvaccineringen mot svininfluensan 2009 har han varit tyst, men i sina nyutgivna memoarer ”Det passionerade sändebudet” kallar han det som hände för en medicinhistorisk katastrof. I dag finns det 330 personer som drabbats av narkolepsi till följd av vaccinet.

– Det här är en sådan omfattning att det gör det till det största fallet, säger Lars Olof Kallings.

Det har gått sju år sedan massvaccineringen, men frågan är återigen aktuell eftersom ett nytt pandemivaccin ska köpas in och i dag beslutar riksdagen om ekonomisk ersättning för de hundratals svenskar som drabbats av narkolepsi orsakat av vaccinet.

– Här var det friska individer som tog stor skada, konstaterar Lars Olof Kallings som är häpen över att svenska kommuner och landsting kunde gå på denna mina.

Enligt det förslag som riksdagen i dag får på sitt bord ska de narkolepsidrabbade ersättas ekonomiskt och maxbeloppet ska vara begränsad till högst 10 miljoner kronor per person.

– Nu när skadan redan är skedd är ekonomiskt ersättning det enda man kan göra. Men det här är så individuellt så jag tycker att det är fel med ett maxtak. Det kan verka lite snålt, säger Lars Olof Kallings.

2009 beslutades att alla svenskar skulle få avgiftsfri vaccinering och myndigheterna gjorde sitt för att få människor att ta sprutan. På Gotland skapades tillfälliga vaccinationsmottagningar på ett 40-tal platser och bygdegårdar fylldes av sjukvårdspersonal och vaccinationsbenägna gotlänningar.

Lars Olof Kallings menar att det var en strävan från politiker och myndigheter att spela duktiga som gjorde att många tappade, så som han beskriver det, omdömet i vaccinationskampanjen.

– Det var överambitiöst, man gjorde inte så här i andra länder. Man skulle inte ha gått ut så vilt, säger han.

I både riks- och lokalmedia skapade influensan stora rubriker och dåvarande folkhälsominister Maria Larsson meddelade svenska folket att hon var orolig. Ordet "hot" användes frekvent och när det första fallet av svininfluensa konstaterats på Gotland skapade det stora rubriker även i GA. I slutändan visade det sig att fler människor i världen dör varje år av vanlig säsongsinfluensa. Även Världshälsoorganisationen, WHO, eldade på oron, menar Lars Olof Kallings.

– WHO brast också, säger han, som själv arbetat där i flera år.

Ett av problem, som han menar, är att det inte finns särskilt många världsexperter som inte redan är anställda av läkemedelsindustrin.

– De blir också rådgivare till WHO och de personerna är inte så objektiva. Det är illa, säger han.

Den största orsaken till att Lars Olof Kallings hade farhågor för vaccineringen, som genomfördes på bred front 2009, var att vaccinet inte hade den skyddseffekt som i vanliga fall krävdes. Influensavaccinet hade bara en effektivitet på 50 procent efter en dos. Dessutom friskrevs vaccintillverkaren från ansvar för biverkningarna, något som Lars Olof Kallings kallar ”remarkabelt”. När han insåg att landets befolkning skulle få det vaccin som han ansåg var gammalmodigt och tidigare varit utskällt trodde han inte sina sinnen.

– Jag tyckte att det var oroväckande och då hade inte ens narkolepsifallen inträffat än, säger han.

Lars Olof Kallings valde dock att inte säga något offentligt.

– Jo visst grubblade jag över att göra det, men då ställer man också till en skada genom att man sår oro. Det hör också till när man är pensionerad att man inte ska lägga sig i, säger han.

Mest upprörande anser han det vara att barn vaccinerades frikostigt.

– Man hade inte vaccinerat barn tidigare och så brukar man inte göra, säger Lars Olof Kallings, som förvånades över att inte försiktighetsprincipen gällde.

Förutom att det finns svenskar som drabbats av allvarliga biverkningar från vaccinet kan det som hänt skada allmänhetens förtroende för läkemedel.

– Ja, det är en särskild skada i sig. Hittills har det funnits ett förtroende för vaccinering i Sverige. Jag tror att det kommer att ta en tid innan det här går över, säger Lars Olof Kallings.

Fakta

Svininfluensan

Viruset, kallat H1N1, upptäcktes i Mexiko under våren 2009.

Den 11 juni 2009 meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att svininfluensan var spridd i hela världen, en pandemi. Sverige beställde 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix för 1,3 miljarder kronor.

Första svenska svininfluensafallet dök upp i maj 2009. I juli konstaterades det första fallet på Gotland.

I oktober satte massvaccineringskampanjen igång. Smittspridningen var störst i slutet av november och planade ut redan i december.

Sverige låg i topp i hela världen vad gäller vaccineringar. 60 procent av befolkningen vaccinerade sig.

Cirka 600 000 svenskar blev så sjuka av svininfluensan att de hade symtom, 1 607 vårdades på sjukhus. 32 dog i svininfluensan, av dessa tillhörde 23 speciella riskgrupper.

10 augusti 2010 förklarade WHO den akuta pandemin avslutad. Cirka 10 000 dödsfall har rapporterats i världen, vilket kan jämföras med 500 000 dödsfall per år efter den vanliga säsongsinfluensan.

Samtidigt i augusti 2010 upptäcktes de första fallen av narkolepsi bland vaccinerade barn och unga i Finland och Sverige. På Gotland har tre fall konstaterats. Användningen av Pandemrix på barn under 18 år förbjöds och 2015 avregistrerades Pandemrix.

Lars Olof Kallings

Föddes 1930 och växte upp i Follingo, där gården fortfarande finns kvar i familjen. Han är professor i medicinsk mikrobiologi. Under sin karriär har han bland annat varit generalsekreterare för International AIDS Society, IAS, som är WHO:s globala Aidsprogram.

Han var tidigare chef för Smittskyddsinstitutet, som då hette Statens bakteriologiska laboratorium. Sedan 1985 har han varit en av strategerna bakom den globala kampen mot hiv och 2001 till 2009 arbetade han för FN med ansvar för Aidsfrågor i Östeuropa och Centralasien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om