Handeln är i full gång på medeltidsmarknaden på Paviljongsplan. Skinn, ull, brända mandlar och smide lockar köpsugna.
– Så här mycket folk brukar det vara på söndagarna – inte nu mitt i veckan, säger Björn Sundberg och tvinnar sina mustascher.
När halva veckan har gått pekar mycket på en kraftig uppgång, i såväl antal besökare som ekonomi.
– Det luktar rekord, säger Björn Sundberg.
Förra året knäckte värmen ekonomin. Publiken svek riddarna till häst och barnfamiljer orkade inte gå ens på evenemang kvällstid. Medeltidsveckan tappade därför en stor del av sina intäkter.
– Vi tog en stenhård smäll, den värsta någonsin, som lämnade ett hål i ekonomin, säger Björn Sundberg.
Efter brakförlust såg sig Medeltidsveckan tvungna att söka ekonomiskt stöd på en halv miljon kronor från Region Gotland. De fick 300 000 kronor som har använts till utvecklingsinsatser, bland annat arbete med att förstärka de frivilliga entréerna med tullar.
– Det finns en vilja och förståelse att betala för att man tycker om Medeltidsveckan och att man vill att den ska vara kvar, säger Björn Sundberg.
För att på sikt dra in mer pengar har en del av regionens förlustbidrag också gått till en riddargård, med hållbarhet i fokus, på tornerspelsarenorna. Tio stationer är var och en kopplade till FN:s klimatmål för år 2030. Riddartiden ska därmed vara med och rädda framtiden, är tanken. Besökarna får prova på medeltida hantverk och lära sig hur vi kan byta livsstil för ett hållbarare klimat.
– Det har gått väldigt bra, säger Björn Sundberg om den satsningen.
Ett gott ekonomiskt år för Medeltidsveckan betyder mer pengar till öns näringsliv. Senast detta mättes var 2014.
– Då var veckan värd 206 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning, säger Björn Sundberg.
På fem år har antalet färjeresenärer ökat och det gör att Björn Sundberg bedömer att ytterligare ett antal miljoner kronor mer kommer Gotland till del under årets vecka. Nästa år hoppas han att HUI, Handelns utredningsinstitut, ska göra en ny mätning.
– Om det går bra i år betyder det jättemycket. Folk tar med sig en positiv bild och kommer tillbaka, och det blir lättare att hitta sponsorer. Goda år föder en trend, säger han.