Husman orsakar kaos på lunchen

Kroppkakor på menyn får hantverkare att lämna verktygen och chaufförer sina lastbilar. Ärtsoppa, raggmunkar och fläsk orsakar samma hysteri. Husmanskost regerar och har blivit glödhett.

Rusning. Rolf Pettersson, restaurang Visborg, serverade drygt 1 000 kroppkakor i onsdags.

Rusning. Rolf Pettersson, restaurang Visborg, serverade drygt 1 000 kroppkakor i onsdags.

Foto: Henrik Radhe

Mattrend2017-02-17 09:45

Hårdrocken dånar i köket när Mikael Mårtensson och Anders Österman i hårt tempo tummar deg och fyller med 120 kilo stekt fläsk. Att rulla 2 000 kroppkakor tar dem minst tre dagar. Tacksamma är de för praktikanten Albin Malmberg från Wisbygymnasiet.

– Det kryper i ryggen när man stått still i tre dagar och gjort samma sak. Men det är roligt när de är färdiga och blir uppskattade, säger Mikael Mårtensson.

Fyra gånger om året serverar Restaurang Slagteriet kroppkakor. Det orsakar näst intill kaos i stan.

– Sist gjorde vi 1 600 och då tog de slut, säger restaurangchefen Mari Jacobsson och berättar att kön den gången fick stoppas långt utanför restaurangen.

När 400 till skulle rullas i veckan krävdes mental uppladdning i köket. Då är inte läge att sjukskriva sig eller ta ledigt.

– Det är egen begravning, sedan får man resa sig upp och pallra sig hit, skrattar Anders Österman.

De båda kockarna konstaterar att klassiska maträtter från förr har blivit omåttligt populära hos öns lunchrestauranger. Husmanskost försvinner i hemmen och smyger sig in på lunchrestaurangernas menyer.

– Serverar vi kycklingfilé väljer gästerna hellre falukorv med stuvade makaroner, säger Mikael Mårtensson.

Kalops, dillkött, kålpudding och pannbiff är andra givna succéer på menyn. Men populärast är ändå kroppkakorna.

Han berättar att de flesta nöjer sig med tre för att bli mätta, men en smal chaufför som är stammis brukar äta betydligt fler.

– Han äter nog tolv eller tretton, säger Mikael Mårtensson och menar att han har svårt att förstå hur någon klarar av att jobba efter en sådan lunch.

Trots GI-diet på menyn sålde lunchrestaurangen Matrike mängder av raggmunkar i onsdags.

– Folk är som galna efter husmanskost, säger kocken Anders Fernström.

Restaurang Visborg hade rusning till sina dryga 1 000 kroppkakor i onsdags och serverade ärtsoppa i går.

– Det har vi varje torsdag. Vi har försökt, men det går inte att ta bort ärtsoppan. Det blir ramaskri, säger kocken Rolf Pettersson.

Han menar att husmanskosten har fått orättvist rykte kring sig att ta lång tid att laga.

– Hemligheten är att förbereda dagen innan, sedan är det snabb mat att göra hemma, säger han.

Kockarnas tips:

Receptet är hemligt, men till 120 kilo fläsk och 240 kilo potatis går det åt 15 kilo lök, 1,5 kilo kryddpeppar, mjöl, salt och ägg.

Knepet är att hitta rätt balans mellan salt och mjöl, om potatisen är blötare krävs mer mjöl.

Stekflottet från fläsket ska följa med och ger smak.

Servera med lingonsylt, vit sås och gärna skirat smör.

Förbered dagen innan, då är potatisen kall och fläsket svalt.

Källa: Mikael Mårtensson/Anders Österman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om