Sedan en producent av vaniljhjärtan i Hemse frågat efter någon form av testpanel föddes idén hos nätverket Goda Gotland att få igång en gotländsk smakpanel. 2018 ägnades åt utbildning och åt att hitta fungerande arbetssätt. Efter nyår har panelen vänt sig till öns livsmedelsföretagare, stora som små samt till de som kanske bara har en lös idé om att förädla lokala livsmedel.
– De som har idéer kan få stöttning för att gå vidare. Man får en vetenskaplig bedömning och protokoll på produkten, säger Tomas Lundgren, representant för Goda Gotland och lärare på Wisbygymnasiets restaurangprogram.
Panelen består av 12-15 personer, bland annat Lars Magnus Lahne och kända kocken Luqaz Ottosson. Avsmakningarna sker strikt vetenskapligt under fullständig tystnad de tre emellan.
Genom ekonomisk stöttning från bland annat Tillväxtverket är det gratis att utnyttja smakpanelen för alla som vill ha ett professionellt utlåtande om smak, ingredienser, hållbarhet eller få hjälp att utveckla sina idéer vidare.
– Vi öppnar dörrar och försöker motivera till att satsa. Det här gynnar alla – just nu är Gotland ett positivt varumärke och väldigt känt som matland, säger Tomas Lundgren.
Morotsmarmelad, fiskburgare och gotländsk falafel är några produkter som hittills har smakats av. Bland det mest överraskande i smakväg finns en gotländs äppelsirap där panelen har varit bollplank.
– Luqaz och jag gick så i höjden och fick så mycket nya idéer vad man kan använda äppelsirapen till. Det är urspännande, säger Tomas Lundgren.