Inomhusluften påverkar vår hälsa

Gotlands unika läge har fått forskare att undersöka inomhusluften, som kan påverka hälsan hos de som bor i fem hus på ön. ”Ren luft, friskt liv” är den första så omfattande undersökning som görs i Sverige.

Veronica Holmberg byter filter en gång om året i sin ventilationsanlägging. Inomhusluften tycker hon är viktig.

Veronica Holmberg byter filter en gång om året i sin ventilationsanlägging. Inomhusluften tycker hon är viktig.

Foto: Henrik Radhe

Mätningar2018-04-19 10:00

Att Gotland omgärdas av vatten har fått forskarna bakom ett nytt stort forskningsprojekt att titta närmare på hur det påverkar inomhusluften. Fem villor byggda de senaste tio åren ingår i den ett år långa studien, tillsammans med villor på elva andra orter utspridda över landet. Inomhusluften påverkar vår hälsa och hur vi mår.

– Folk förstår inte innebörden av frisk och ren luft. Ofta fungerar ventilationssystemen som de ska, men har sämre flöde på grund av att man inte har bytt eller rengjort filtren, säger Dan Jönsson, forskare i installationsteknik vid Lunds tekniska högskola.

Fukt, luftföroreningar och material som avger farliga partiklar är exempel på faktorer som försämrar inomhusklimatet och påverkar hälsan negativ, och kan ge upphov till astma, allergier och irriterade luftvägar.

– Inomhus har vi mycket material som plaster, rengöringsmedel och allt som ska lukta gott. Det kan man vara väldigt känslig mot, säger Dan Jönsson.

Enligt Folkhälsomyndigheten uppger nästan var femte svensk att deras bostad visar tecken på fukt och mögel.

– Det finns kopplingar mellan allergier och fukt. Vet man att man har en fuktskada bör man ta dit någon som tittar på det, säger Dan Jönsson.

Äldre fastigheter har ofta självdrag, medan nya energikrav riskerar att göra moderna hus för täta – om de inte ventileras tillräckligt väl. De fem gotländska familjerna som deltar, på Fårö, i Fårösund, på Brissund, i Tingstäde och i Ljugarn, har alla nyare hus. Familjerna får mätutrustning monterad, en i sovrummet och en annan centralt gärna i anslutning till hallen.

– Har man för dålig ventilation kan man bli trött och få huvudvärk, för att man inte blir av med den luft som finns med för mycket koldioxid och andra ämnen som behöver ventileras bort, säger Dan Jönsson och berättar att koldioxiden mestadels kommer från utandningsluften och att ventilationen därför behöver anpassas till hur många som bor i huset.

Förhoppningen med forskningsprojektet är att byggbranschen ska kunna bygga hus med så låg klimatpåverkan som möjligt, samtidigt som inomhusluften inte riskerar att försämras. Dessutom studeras hur de boende sköter sina ventilationssystem.

– Dammsug ventilationsdonen och rengör eller byt filtren då och då, är Dan Jönssons råd.

Fakta

”Ren luft, friskt liv” är ett projekt mellan PVF Yrke- och utbildning och Lunds tekniska högskola.

Projektet sker på uppdrag av plåt- och ventilationsföretagen och Byggnads.

Under ett år ska fastigheters ventilationssystem på 12 orter från Kiruna i norr till Malmö i söder undersökas.

På Gotland ingår 5 villor, nyare än 10 år, vid Brissund, i Tingstäde, Ljugarn, Fårösund och på Fårö.

Fastighetsägarna får en teknisk utrustning monterad som var femte minut levererar mätresultat till forskarna.

Efter ett år ska resultatet sammanställas, för att byggbranschen ska kunna utvecklas klimatsmart och ändå behålla en god inomhusmiljö.

I Folkhälsomyndighetens miljörapport 2017 uppgav 19 procent av svenskarna att deras bostäder visade tecken på fukt och mögel.

Källa: Lunds tekniska högskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om