Mätning av benskörhet är i fara

På Gotland finns en enda läkarpraktik som gör bentäthetsmätningar för att upptäcka och förebygga benskörhet. Nu riskerar mätningarna att helt försvinna från ön, eftersom regionen inte vill betala för ökade kostnader.
- Jag tycker att det är en katastrof, säger läkaren Roland Alvarsson.

Josefina Rustas och Roland Alvarsson på Alvarssons läkarpraktik.

Josefina Rustas och Roland Alvarsson på Alvarssons läkarpraktik.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Visby2012-02-07 04:00

Alvarssons läkarpraktik i Visby är det enda stället på Gotland som gör bentäthetsmätningar. Med hjälp av en svag röntgenstråle mäts bentätheten och på så vis kan man ta reda på om en patient lider av benskörhet, osteoporos.

På mottagningen görs årligen mellan 300 och 350 bentäthetsmätningar, främst av patienter som remitterats dit av primärvården.

- Vi har egentligen inget riktigt avtal med regionen, men vi får ungefär 240 000 kronor om året för det här, säger verksamhetschefen Josefina Rustas.

Det räcker inte på långa vägar för att täcka mottagningens kostnaderna för verksamheten. Maskinens mjukvara behöver nu uppgraderas och tillsammans med övriga kostnader för bentäthetsmätningarna, landar slutsumman på närmare 850 000 kronor om året.

Något nytt avtal för de ökade kostnaderna har man inte lyckats komma överrens med regionen om och därmed risker bentäthetsmätningarna att helt försvinna från ön.

- Vi kan inte investera flera hundra tusen i maskinen om vi inte vet att vi har ett ordentligt avtal. Det är antingen uppgradera den nu eller sälja den, säger Josefina Rustas.


Låg prioritet
På Alvarssons praktik hade man hoppats att regionen tvärtom skulle prioritera bentäthetsmätningar, så att fler fall av benskörhet kunde upptäckas i tid och behandlas.

- Behovet är väl ungefär 1 000 mätningar per år på Gotland. Vi har 450 frakturer per år på ön, varav 160 höftledsbrott. I alla fall 150 av dem skulle upptäckas vid bentäthetsmätningar, menar Roland Alvarsson.

Och varje fall av benskörhet som upptäcks innan det leder till benbrott, innebär stora besparingar för samhället. Vårdkostnaden för en höftledsfraktur är enligt Roland Alvarsson mellan 300 000 och 350 000 kronor.

- Det är ju inte många man behöver upptäcka för att spara in de här pengarna, säger Josefina Rustas, som är upprörd över att regionen inte skjuter till pengar:

- Jag tycker att det är frustrerande när det sparar så otroligt mycket pengar.

Roland Alvarsson har en förklaring till varför benskörhet inte prioriteras inom vården.

- Det är en kvinnosjukdom, den drabbar äldre kvinnor som lider i tysthet.

En benskörhetsrelaterad höftfraktur beräknas kosta samhället mellan 100 000 och 200 000 kronor det första året. Vidare räknar man med att ungefär 30 % av vårdplatserna på landets ortopediska kliniker upptas av patienter med höftfrakturer eller komplikationer av sådana.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om