Sortimentet i öns matvarubutiker har kryddats med exotiska inslag från andra länder. Vinblad, dadlar och orientaliskt libabröd har blivit storsäljare.
– Även om det är en liten del, vill vi tillgodose så många som möjligt. Det ger bra renommé och rykte, säger Magnus Sjöberg, butikschef på Coop i Klintehamn.
Han har jobbat i matbutik i 30 år och sett trender komma och gå. Den ökade internationaliseringen på hyllorna tror han är här för att stanna.
– Vi är intresserade och vill prova och anamma nya saker på ett helt annat sätt i dag, säger han.
Asylsökande och ökad invandring har påverkat utbudet. Magnus Sjöberg var tidigare butikschef på Coop i Slite.
– När det startades ett Haimaboende beställde vi hem kartongvis med libabröd. Det var en storsäljare, säger han.
I Klintehamn har asylboendet med fler än 100 personer skapat samma efterfrågan på bland annat just libabröd.
– Den här hyllan är mer Mellanöstern-tema, säger Magnus Sjöberg och visar burkar med äggplantsdipp, falafel och köftekryddor.
Han har sett att även gotlänningar i allt högre grad vågat testa nya spännande rätter.
– Vi reser mycket mer och får influenser. Då vill vi prova det hemma också, säger han.
Han erkänner dock att han själv varit lite dålig på att testa alla nya smaker.
– Att lägga en bit kött på grillen är mer min grej, säger Magnus Sjöberg.
Farid Gesabi och hans familj bor på asylboendet i Klinte. De kommer från Afghanistan och handlar på Coop i Klinte. Men den mesta mat de äter görs av Eva Pettersson i boendets kök.
– Min fru får vara med och laga maten och nu lagar Eva afghanskt, säger Farid Gesabi.
– De har verkligen lärt mig att laga mat, sånt som vi inte gör annars, håller Eva Pettersson med om, och räknar upp menyer bestående av garbanzobönor, zorbagrytor och kryddningar med mycket spiskummin och gurkmeja.
Kryddblandning med bland annat körvel och koriander är Annica Stenströms personliga favorit i grytor. Hon är butikschef på Willys i Visby.
– Det är otroligt intressant att snappa upp mycket av dem som kommer och handlar. Vi nyttjar varandra, vi kan lära dem svenska och de kan lära oss mer om olika maträtter, säger hon.
Annica Stenström tror att många gotlänningar också påverkats av nya restauranger, med exempelvis libanesiskt kök.
– Omvärlden har vidgats även för oss som bor på en ö, säger hon.