Smakrik skattjakt i skogen

Hela skogen är full av gotländsk, smakrik ramslök. Enbart fantasin sätter gränser för hur du använder den vitlöksdoftande örten som smaksättare.

Mångsidig. Ramslöken går att använda som smaksättare till väldigt mycket. För den som vill göra det enkelt för sig funkar det bra att strimla den i en sallad. ”Ramslöken känns exklusiv”, säger                              krögaren Henrik Westerlund.

Mångsidig. Ramslöken går att använda som smaksättare till väldigt mycket. För den som vill göra det enkelt för sig funkar det bra att strimla den i en sallad. ”Ramslöken känns exklusiv”, säger krögaren Henrik Westerlund.

Foto: Malin Stenström

Mat (GA)2016-04-30 11:00

På sina håll lyser markerna gröna av all ramslök som brett ut sig. Örten, som till smaken påminner om vitlök, växer vilt och trivs mycket bra i skuggig lövskog. Bladen påminner till sin utformning om liljekonvaljer, men så fort du kliver in i ett ramslöksområde känner du igen det på den karakteristiska doften.

Henrik Westerlund är kock och krögare och visar platsen där han blev introducerad för ramslöken för 13 år sedan. Det var hans chef, Rosengårdens ägare Helmut Köningslehner, som tog med honom ut i skogen för att plocka de vilda bladen.

Henrik Westerlund tog över både restaurangen och intresset för ramslök.

– Då gjorde vi soppa av den, men sedan har jag hittat flera användningsområden, förklarar han.

Precis intill den breda skogsstigen, i skuggan av höga trädstammar, breder ramslöken ut sig. Vårluften luktar lök och Henrik Westerlund plockar bladen som går att använda som smaksättare i nästan all matlagning. Det är just det breda användningsområdet som fått honom att fastna för ramslöken och varje år använder han sig av den, både i restaurangköket och i sin prisade matuppfinning – ramslöksgremolatan.

– Jag gillar att laga mat på ett klassiskt vis med en twist, säger han om den idé som ligger bakom produkten som nu ska säljas i butiker över hela ön och även på fastlandet.

Gremolatan, som tillverkats tillsammans med Tomas Pettersson på Stenhuse gård, kammade hem första priset i den nationella tävlingen Matverk 2016.

– Ramslöken går att använda i allt där du vanligtvis har vitlök, men egentligen kan man använda ramslöken till ännu mer eftersom den kan du också finstrimla och ha i sallader och liknande, säger han.

För en ramslöksälskare kan säsongen kännas kort, men det finns utmärkta sätt att spara på smakerna. Henrik Westerlund brukar mixa ramslöken med antingen lite, lite vatten eller olja. Man får inte snåla med ramslöken, vilket inte heller behövs eftersom när du väl har hittat ditt ramslöksmecka är tillgången oftast enorm. Den mixade ramslöken, med lite vätska, blir en pasta eller puré som med fördel fryses in som iskuber, påsar eller små lådor.

– Det kan man egentligen göra med alla slags örter. Det behåller väldigt mycket av den färska smaken, säger Henrik Westerlund.

Ramslökspastan kan du sedan använda till att smaksätta alltifrån vinägretter till färskost och köttfärsbiffar med.

På frågan om vad man kan använda ramslöken till börjar Henrik Westerlund att rabbla alla möjliga rätter och tillbehör, han tycks komma på fler och fler efterhand. Likadant är det när Sjaustrukocken Tommy Malmqvist får samma fråga.

– Du kan göra hur mycket som helst. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger han.

Det finns med andra ord gott om både ramslök och idéer. Tommy Malmqvist tycker om att blanda den med en gotländsk, ekologisk rapsolja och en av hans personliga favoriter är att göra ett smakrikt smör med hackad ramslök. Rumstempererat, äkta, smör vispas med hackad lök och kan sedan användas på smörgåsen eller läggas i en folierulle och skäras som tillbehör till kött och fisk.

– Ju mer finhackad den är desto mer sticker den i väg i smaken, säger han.

Tommy Malmqvist är en sann ramslöksentusiast.

– Det är en naturprodukt i allra högsta grad samtidigt som den släpper ifrån sig väldigt mycket smaker, säger han.

Han tipsar även om att du kan testa att använda ramslök i brödbaket eller blanda den i köttbullssmeten. Gårdagens överblivna potatis blir en delikatess om den steks tillsammans med finhackad ramslök. Den fungerar också att stuvas, på samma sätt som spenat, men med några droppar citron på.

Även om smaken försvinner något när ramslöken torkas fungerar det även utmärkt att torka den i ugnen för att sedan blanda med havssalt och strö på maten.

Tommy Malmqvist har egentligen bara ett medskick:

– Det ska vara rikligt med ramslök och det är inget problem för nu finns det väldigt gott om det.

Även Henrik Westerlund låter fantasin flöda när han står i skogens gröna ramslöksmatta.

– Varför inte använda den i en ramslökspannacotta eller brulée?

Den lök som är mest förknippad med gotländska skogar måste ändå sägas vara kajp. Men både Henrik Westerlund och Tommy Malmqvist håller den starkare och betydligt vanligare ramslöken varmt om hjärtat.

– Kajpen får du leta mycket mer efter i skogen, det orkar jag inte. Dessutom tycker jag bättre om ramslöken, säger Tommy Malmqvist.

Passar som tillbehör till en huvudrätt.

Ramslök och kajp

Använd med fördel en sax när du plockar.

Tvätta löken grundligt för att få den ordentligt ren från exempelvis djuravföring.

Blommorna och knopparna kan med fördel användas till garnering.

Lukta på bladen. Förväxla dem inte med liljekonvaljer, som är giftiga.

Ramslöksbladen förlorar snabbt smak vid upphettning. Ska de användas i varma rätter bör de tillsättas mot slutet av tillagningen.

Ramslök

Den växer vild i Sverige, från Skåne till Uppland. Den trivs bäst i fuktig och skuggig lövskog och blommar i maj, juni med vita stjärnformade blommor. De långskaftade bladen är breda och djupgröna. Löken utvecklas i toppen på blomstjälken, som är trekantig och mellan 15 och 40 centimeter hög beroende på växtplats.

Det är bladen på ramslöken som äts. Smaken är en blandning av gräslök och vitlök – två av ramslökens släktingar.

Kajp

Kajp, skogslök, växer vild på Gotland och andra kustnära områden i södra Sverige. Blommorna är vinröda, i klotlik samling med bulbiller som också är vinröda till mörkt rödvioletta. Blommar i maj, juni. Bladen är 6-20 millimeter breda, platta och kölade och är mildare i smaken. Växten är ståtlig och blir 40-100 cm hög beroende på växtplatsen.

Källa: Henrik Westerlund, Tommy Malmquist, Expressen, Odla.nu och Guteinfo.com

Henriks ramslökspannacotta

1 dl grädde

4 gelatinblad

Salt & peppar

Några matskedar ramslökspuré

Citronzest från en citron

Använd ett grundrecept för pannacotta.Exempelvis det här: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter. Låt grädden svalna och tillsätt kryddorna. Fördela grädden i portionsformar eller glas. Låt stelna i kylen minst 3 tim. Servera pannacottan direkt ur formen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om