Nya regler för mÀrkning av Àgg

Mat & dryck2007-08-02 01:06
Nu blir det enklare regler för hur Ă€ggen fĂ„r lov att mĂ€rkas inför försĂ€ljningen. Äggen mĂ„ste bland annat klassificeras, mĂ€rkas och förpackas senast tio dagar efter vĂ€rpdagen, i stĂ€llet för olika krav för varje moment, som förut.Högst 20 procent av ett parti eller en förpackning fĂ„r ha olĂ€slig mĂ€rkning pĂ„ Ă€ggen. BĂ€st före-datum fĂ„r fortfarande inte fĂ„r vara mer Ă€n 28 dagar efter vĂ€rpdagen.(TT Spektra)
MÀnniskans ursprungliga föda, sÄ kallad stenÄlderskost, kan vara den allra nyttigaste vid typ 2-diabetes. Forskare vid Lunds Universitet lÀt 14 kranskÀrlssjuka diabetespatienter Àta stenÄlderskost i tre mÄnader och 15 patienter Àta medelhavskost lika lÀnge.Blodsockerstegringen minskade med hela 26 procent hos de patienter som Ät stenÄlderskost jÀmfört med 7 procent för dem som Ät medelhavskost. Alla i "stenÄldersgruppen" fick dessutom normala blodsockervÀrden. Forskarna tror dÀrför att diabetes-2-patienter tjÀnar pÄ att Àta mycket frukt och undvika spannmÄl och mjölkprodukter, vilket kÀnnetecknar stenÄldersdieten.(TT Spektra)
Är du nyfiken pĂ„ kyparnas hemliga kodord? Vet du vad ett "slevjon" Ă€r? "Bea" och "ratta"? För den som vill lĂ€ra sig restaurangvĂ€rldens egna slanguttryck finns nu boken Galoschjesus och frukostflingorna. Boken ges ut av Handels- och restauranganstĂ€lldas förbund och bestĂ„r av en diger samling uttryck, 2 400 stycken, insamlade bland fackets egna medlemmar. LĂ€s mer pĂ„ www.hrf.net.(TT Spektra)
Transfettsdebatten rasar omkring oss. Men hur vet man egentligen nÀr en produkt innehÄller det tydligen sÄ skadliga transfettet?Tillverkarna mÄste nÀmligen inte ange om transfett ingÄr, dÀremot mÄste de tala om ifall fettet Àr delvis hÀrdat eller fullhÀrdat. Beteckningen "delvis hÀrdat fett" bör man se upp med. SÄdana produkter kan mycket vÀl innehÄlla transfetter. "FullhÀrdat fett" gör det dÀremot inte.Kan vara vÀrt att tÀnka pÄ.(TT Spektra)
Sommaren Ă€r kort. Det Ă€r det inte bara Tomas Ledin som kommit pĂ„. Även en stjĂ€rnkock som Christer Lingström har begrĂ€nsat antal semesterveckor.DĂ€rför vill han laga sommarmat som gĂ„r undan. Det ska vara lĂ€tt och improviserat, chosefritt och naturnĂ€ra.Tillbringar man Ă„ret i ett restaurangkök, mĂ„ det sĂ„ vara Sveriges enda som har fĂ„tt tvĂ„ stjĂ€rnor i Guide Michelin, vill man inte stĂ„ vid spisen lĂ€ngre Ă€n nödvĂ€ndigt nĂ€r man vĂ€l Ă€r ledig.I boken "Den goda sommaren" bjuder Christer Lingström pĂ„ sin charmigaste sommarmat, en mer uppknĂ€ppt version av de gourmetrĂ€tter som serveras pĂ„ hans prisbelönta Edsbacka Krog utanför Stockholm.Det Ă€r svensk-franskt hĂ€ngmattekĂ€k med mĂ€sterliga experttips för grillen, sköna sĂ„ser, snabba sallader och bĂ€riga desserter. Enkelt och vackert fotograferat av Bruno Ehrs och trivsamt författat av Jens Linder.Ett stycke svensk sommar innanför hĂ„rda pĂ€rmar. HedervĂ€rt, förtroendeingivande och hungerframkallande.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!