Mat & dryck2007-08-02 01:06Nu blir det enklare regler för hur Ă€ggen fĂ„r lov att mĂ€rkas inför försĂ€ljningen. Ăggen mĂ„ste bland annat klassificeras, mĂ€rkas och förpackas senast tio dagar efter vĂ€rpdagen, i stĂ€llet för olika krav för varje moment, som förut.Högst 20 procent av ett parti eller en förpackning fĂ„r ha olĂ€slig mĂ€rkning pĂ„ Ă€ggen. BĂ€st före-datum fĂ„r fortfarande inte fĂ„r vara mer Ă€n 28 dagar efter vĂ€rpdagen.(TT Spektra) MĂ€nniskans ursprungliga föda, sĂ„ kallad stenĂ„lderskost, kan vara den allra nyttigaste vid typ 2-diabetes. Forskare vid Lunds Universitet lĂ€t 14 kranskĂ€rlssjuka diabetespatienter Ă€ta stenĂ„lderskost i tre mĂ„nader och 15 patienter Ă€ta medelhavskost lika lĂ€nge.Blodsockerstegringen minskade med hela 26 procent hos de patienter som Ă„t stenĂ„lderskost jĂ€mfört med 7 procent för dem som Ă„t medelhavskost. Alla i "stenĂ„ldersgruppen" fick dessutom normala blodsockervĂ€rden. Forskarna tror dĂ€rför att diabetes-2-patienter tjĂ€nar pĂ„ att Ă€ta mycket frukt och undvika spannmĂ„l och mjölkprodukter, vilket kĂ€nnetecknar stenĂ„ldersdieten.(TT Spektra) Ăr du nyfiken pĂ„ kyparnas hemliga kodord? Vet du vad ett "slevjon" Ă€r? "Bea" och "ratta"? För den som vill lĂ€ra sig restaurangvĂ€rldens egna slanguttryck finns nu boken Galoschjesus och frukostflingorna. Boken ges ut av Handels- och restauranganstĂ€lldas förbund och bestĂ„r av en diger samling uttryck, 2 400 stycken, insamlade bland fackets egna medlemmar. LĂ€s mer pĂ„ www.hrf.net.(TT Spektra) Transfettsdebatten rasar omkring oss. Men hur vet man egentligen nĂ€r en produkt innehĂ„ller det tydligen sĂ„ skadliga transfettet?Tillverkarna mĂ„ste nĂ€mligen inte ange om transfett ingĂ„r, dĂ€remot mĂ„ste de tala om ifall fettet Ă€r delvis hĂ€rdat eller fullhĂ€rdat. Beteckningen "delvis hĂ€rdat fett" bör man se upp med. SĂ„dana produkter kan mycket vĂ€l innehĂ„lla transfetter. "FullhĂ€rdat fett" gör det dĂ€remot inte.Kan vara vĂ€rt att tĂ€nka pĂ„.(TT Spektra) Sommaren Ă€r kort. Det Ă€r det inte bara Tomas Ledin som kommit pĂ„. Ăven en stjĂ€rnkock som Christer Lingström har begrĂ€nsat antal semesterveckor.DĂ€rför vill han laga sommarmat som gĂ„r undan. Det ska vara lĂ€tt och improviserat, chosefritt och naturnĂ€ra.Tillbringar man Ă„ret i ett restaurangkök, mĂ„ det sĂ„ vara Sveriges enda som har fĂ„tt tvĂ„ stjĂ€rnor i Guide Michelin, vill man inte stĂ„ vid spisen lĂ€ngre Ă€n nödvĂ€ndigt nĂ€r man vĂ€l Ă€r ledig.I boken "Den goda sommaren" bjuder Christer Lingström pĂ„ sin charmigaste sommarmat, en mer uppknĂ€ppt version av de gourmetrĂ€tter som serveras pĂ„ hans prisbelönta Edsbacka Krog utanför Stockholm.Det Ă€r svensk-franskt hĂ€ngmattekĂ€k med mĂ€sterliga experttips för grillen, sköna sĂ„ser, snabba sallader och bĂ€riga desserter. Enkelt och vackert fotograferat av Bruno Ehrs och trivsamt författat av Jens Linder.Ett stycke svensk sommar innanför hĂ„rda pĂ€rmar. HedervĂ€rt, förtroendeingivande och hungerframkallande.