Lammlinka - en julskinka av lamm
Matdesigner, Herbert Schöfl, har letat fram ett gammalt gotländskt recept på lammlinka, vilket är rimmad lammstek som griljerats med honungssenap. En nygammal spännande rätt som ger julbordet en lokalpatriotisk prägel.
Det förutspås att svenskarna kommer att hålla igen när det gäller julklappar i år och att man istället kommer att lägga sina pengar på julmaten. Julbordet är en stark tradition.
Lammlinka är säkert ingen konkurrent till julskinkan, som för många är den viktigaste rätten på ett svenskt julbord.
Utan tvekan är linka, trots att receptet är gammalt, en ny gotländsk rätt som man med fördel kan servera på julbordet.
För de som inte tycker om julskinka kan faktiskt lammlinka vara ett alternativ.
Lamm som skinka
Lammstek är något som man vanligtvis äter under påskhelgen men här handlar det om rimmad benfri lammstek som likt en julskinka griljerats i ugn.
- Sannolikheten att Maria och Josef åt julskinka är mycket liten. Om de åt kött så var det med all säkerhet lamm, konstaterar Herbert Schöfl.
I tisdags bjöds media in för provsmakning hos Meny Gotland och GA:s utsände kan intyga att lammlinka är en mycket tilltalande rätt som faktiskt kan vara ett fullgott alternativ till julskinkan.
Man kan även tänka sig den som en försmak av julen under någon av adventshelgerna.
Lammlinka har en svag salt smak, det möra lammköttet smälter i munnen och lämnar en fin eftersmak.
Med lammlinka vill Herbert Schöfl få intresset för det gotländska lammköttet att växa ytterligare.
Det var i Bonniers kokbok 1972 som han fann "Linka - ett gammalt gotländskt recept" och detta är den senaste av de produkter som kommer från Meny Gotland - ett expanderande gotländskt livsmedelsföretag som förädlar gris- och lammkött.
Herbert Schöfl grundade företaget som år 2005 hade fem anställda. Nu, tre år senare, har man 12 anställda och en omsättning på 18 miljoner kronor.
Linka och Goda Gotland
Produktionen bedrivs i lokaler vid Scan, slakteriet i Visby, där man hyr 408 kvadratmeter produktionsyta plus biutrymmen.
Företaget samarbetar med sammanslutningen Goda Gotland som idag omfattar ett 40-tal gotländska livsmedelsföretag.
Meny Gotlands produkter säljs mest i Stockholm men försäljningen här på ön går upp under sommarmånaderna.
En satsning som har gått bra är Gotlandsgris med avsändargaranti, det vill säga att den producerande gårdens namn finns med på förpackningen.
Ytterligare steg i företagets expansion kommer att bli nötkött.
Lammlinka lanseras redan i flera butiker i Stockholm men Schöfl har svårt att förutspå vilka volymer det kommer att handla om. En butik beställde 84 kilo direkt.
Lammlinka är ett samarbete mellan Meny Gotland och det nystartade rökeriet i Levide där lammsteken saltas med en speciell utrustning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!