Annorlunda gubbar ger lÀtt mycket mersmak
Gör en soppa eller Àt dem med mynta och basilika. Annorlunda gubbar ger mersmak. Jordgubbar hör sommaren till. I Är fick sÀsongen en rivstart och bÀren frodas. Med smÄ medel kan sommarens mesta gubbe varieras i det oÀndliga.
Foto: Fotograf saknas!
Men i Är fick jordgubbssÀsongen en mÀrkvÀrdig raketstart och det pÄ tok för tidigt. Normalt sett mognar bÀren kring midsommar, men i Är hade de tidiga sorterna dÄ redan börjat nynna pÄ sista versen, medan de sena sorterna inte riktigt hunnit i kapp.Odlarna har redan lovat en finfin sÀsong med en stÀndig ström av rött guld, men det Àr inte alltid Moder Natur hÀnger med i logistiken. Jag skulle vilja drista mig till att sÀga att det Àr i sÄdana lÀgen man bör lita pÄ smakpolarna som jag nÀmnde inledningsvis. NÀr bÀren börjar bli mosiga och mjölk och socker har spelat ut sin roll. NÀr man lÀngtar efter nÄgot nytt. Det kan vara sÄ enkelt som att slÄ pÄ en skvÀtt grand marnier över bÀren, kanske med lite raspat citrusskal dÀrtill. Mumma till glass. Jag lovar. Basilika
Hackad syltad ingefÀra och jordgubbar Àr snudd pÄ kriminellt gott. Och den italienska varianten funkar i alla lÀgen: mortla socker med fÀrsk basilika och piffa till det hela med balsamvinÀger eller citron. Det lustiga Àr nÀmligen att jordgubbarna upplevs som sötare om de fÄr luta sig mot en extra syrakick som till exempel citron, balsamico eller apelsinsaft.Och Àr bÀren riktigt plufsiga Àr det bara att plocka fram mixerstaven. Svirra ihop en hÀrlig isande gazpacho pÄ jordgubbar som dessert, eller bjud pÄ sommarens skönaste drink - jordgubbscaipirinha. Jordgubbar Àr dessutom förnÀmliga i sallader. SÀrskilt till grillat. OvÀntat, kul och mycket gott. Alternativen Àr mÄnga. Ge gubben en andra andning medan sommaren Àr ung.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!