Under tisdagsförmiddagen anlände lyxkryssaren Aidacara till Visby och ett antal personer från det gotländska näringslivet hade bjudits in till en exklusiv visning av fartyget – tidigare under dagen hade allmänheten även fått samma möjlighet. På färjan finns bland annat en egen spaanläggning, eget gym, pool, soldäck, egen salong för konserter och andra bekvämligheter som man kan tänkas behöva ombord på en kryssning. Under två veckor ska 1100 personer åka runt Östersjön för att besöka olika städer – deras första stopp var Visby på Gotland.
– Vi har varit i Visby, kollat på ringmuren, gått i Botaniska trädgården och strosat runt i staden. Det var inte så många kaféer och restauranger som var öppna när vi gick runt, säger Heike Tappe som var på kryssningen tillsammans med sin man Rolf Tappe.
Totalt var det 1 100 personer som kom till Visby med kryssningsbåten. En annan av resenärerna, som var en av de drygt 900 personerna som valde att gå i land i Visby, riktar dock viss kritik mot butiksägarna.
– Jag tror att butikerna hade kunnat sälja mer om det stått på dörren att de tar emot Euro. Det är inte alla som vet, säger han.
Christer Bruzelius, vd Destination Gotland och styrelseledamot i föreningen Gotlands förenade besöksnäring, var en av personerna som bjudits in för att göra ett besök på lyxkryssaren Aidacara.
– Det är alltid intressant att komma ombord för att se vad kryssningspassagerarna ser när de besöker Visby. Det är fantastiskt att se staden ur det här perspektivet och vi hoppas givetvis att de vill komma tillbaka till Visby fler gånger, säger han.
Vad tror du att kryssningskajen ger Visby?
– Det ger en fantastisk möjlighet att göra en bättre produkt. Man slipper åka den guppiga färden in till Visby och kan framförallt anpassa när man själv vill komma tillbaka till fartyget. Jag tror det är jätteviktigt att kryssningspassagerarna får känna mer frihet, säger Christer Bruzelius.
Är det en bra investering för Gotland?
– Jag tror det är en jättebra investering för Gotland. Man bygger upp en marknad på sikt som kommer att bli väldigt bra och det kommer att komma väldigt många stora fartyg till ön. Sedan hoppas vi att de vill komma tillbaka med oss eller så kanske de flyger, säger han.