Projekt ska föra kulturarvet närmre människor

Kulturarvet ska bli mer tillgängligt för allmänheten. Ett projekt pågår till år 2021 med en kulturarvsinkubator, och förhoppningen är att det sedan ska bli permanent.

Gustav Löfgren och Jesper Cederlund jobbar som utställningstekniker på RAÄ och hjälper företagare och entreprenörer att förverkliga sina idéer.

Gustav Löfgren och Jesper Cederlund jobbar som utställningstekniker på RAÄ och hjälper företagare och entreprenörer att förverkliga sina idéer.

Foto: Cecilia Thomsson

Mångmiljonsatsning (GA)2019-03-04 10:45

Det är Riksantikvarieämbetet, RAÄ, som driver projektet "Kulturarvsinkubator", som ska erbjuda stöd åt entreprenörer och företag för att utveckla idéer som hjälper till att sprida eller tillgängliggöra kulturarvet. Det kan till exempel handla om museer som vill digitalisera sina samlingar. En del i satsningen är ett stödprogram riktat till företagare. Första omgången började 14 februari och pågår till maj, där nio gotländska företag är med. Hela projektet pågår mellan år 2018 och 2021.

– Vi har avsatt tid för stöd varje vecka men en stor del av arbetet för deltagarna sker mellan träffarna, säger Victor Jansson, projektledare på RAÄ.

Gustav Löfgren och Jesper Cederlund arbetar som utställningstekniker i RAÄ:s verkstad i Visby, och kommer att hjälpa deltagarna att förverkliga sina idéer under projektets gång.

– Vi verkar i kulturhistoriska miljöer och måste hela tiden hitta lösningar. Jag har jobbat med det i över tio år så jag vet en del om vad som funkar och inte. Förhoppningsvis kan vi bidra en del, säger Jesper Cederlund.

En av företagarna som går kulturarvsinkubatorprogrammet under våren är Tomas Lindström, som driver Petesgården i Hablingbo.

– Vi kan inte dra in el i byggnaden men jag vill utveckla guidade turerna. Jag tänker mig ett batteripaket med högtalare och projektor, där man kan byta ut och hyra olika delar. Med projektorn tänker jag till exempel på rullstolsburna som inte kommer upp för trappan till övervåningen, då kan man i stället projicera en bild i taket hur det ser ut på övervåningen, säger han och illustrerar det genom att ställa fram en kakburk i tre byggbara delar på bordet.

Idén är att verksamheter som museer, hembygdsföreningar och skolor ska kunna hyra utrustningen.

– Här får jag hjälp med att få en prototyp, och hur jag ska närma mig kundgrupper med frågor om vad de skulle vara beredda att betala och vad de tror om idén, säger Tomas Lindström.

En annan del i projektet är så kallade innovationsverkstäder, eller "hacks". De riktar sig främst till kulturarvsaktörer, forskare och studenter inom till exempel IT eller speldesign. Där kan aktörerna samverka och tillsammans utveckla idéer. I höstas arrangerades "Hack for Heritage" som pågick i tre dagar, där drygt 65 personer medverkade.

– De arbetade i grupper och vissa hade idéer kring produkter de ville ta fram. Vi hjälpte till att skapa prototyper. Det var väldigt intensivt, berättar Gustav Löfgren, utställningstekniker på RAÄ.

För Riksantikvarieämbetet är projektet ett test.

– År 2021 får vi utvärdera och titta över en långsiktigt hållbar lösning, säger Victor Jansson.

Kulturarvsinkubator

Riksantikvarieämbetet driver projektet "Kulturarvsinkubator" med pengar från Tillväxtverket med stöd ur Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projektet pågår mellan år 2018 och 2021. Totalt har RAÄ fått 13 miljoner fördelat på tre år.

Med i projektet är Uppsala universitet Campus Gotland och Science Park Gotland.

Målet med att etablera en nationell kulturarvsinkubator på Gotland för att främja innovation och teknisk utveckling. Även att öka företagandet inom kulturarvsområdet inriktat på digitala tjänster och produkter.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!