Gotlänningen nätade mot Malmö – se målet här

Hans fullträff var förgäves. Alexander Gerndt och hans Lugano föll med 1–2 borta mot Malmö FF i Europa League. "Vi har stolpe ut", säger svensken.

FC Luganos Alexander Gerndt skjuter på MFF:s Rasmus Bengtsson som täcker tillsammans med Jonas Knudsen, Søren Rieks och Lasse Nielsen under torsdagens fotbollsmatch i Europa League (grupp B) mellan Malmö FF och FC Lugano på Malmö stadion.

FC Luganos Alexander Gerndt skjuter på MFF:s Rasmus Bengtsson som täcker tillsammans med Jonas Knudsen, Søren Rieks och Lasse Nielsen under torsdagens fotbollsmatch i Europa League (grupp B) mellan Malmö FF och FC Lugano på Malmö stadion.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmö kommun2019-10-25 08:57

I den 50:e minuten borrade Alexander Gerndt, 33, in 1–2-reduceringen bakom Johan Dahlin i MFF-målet. Fyra minuter senare styrde hemmamålvakten ett lurigt skott från Eloge Yao i stolpen.

Närmare en poäng än så kom aldrig Lugano på Stadion.

– Malmö är starkt på hemmaplan. Det är bara hoppas att vi kan göra det bättre när vi spelar hemma, säger Gerndt, som gjorde tio A-landskamper för Sverige under åren 2010–2013.

BUADES UT

Han slog igenom 2010 och vann den allsvenska skytteligan med 20 mål. En säsong han började i Gefle, men avslutade i MFF:s skånska antagonist Helsingborgs IF. Inte helt oväntat fick han en del burop från Malmöpubliken när han hade bollen.

– Det var det ju förut också. Det är inget nytt. Det är det när jag spelar mot andra lag i Schweiz också, säger 33-åringen.

Via Utrecht och Young Boys hamnade Gerndt 2017 i Lugano. I fjol blev laget trea i schweiziska ligan – långt efter tvåan Basel och seriesegraren Young Boys – och tog en direktplats i Europa League-gruppspelet.

Mötet med Malmö var hans första klubblagsmatch på svensk mark på åtta år.

– Kul, ändå. Jag har inte mött något svenskt lag på jättelänge. Det är kul att se att allsvenskan går framåt. Det läser man ju om hela tiden. Jag måste hylla Malmö. De gör bra första 25 minuter och sedan är de ju starka defensivt. Backar hem och har fansen i ryggen.

Denna säsong sladdar Lugano rejält i ligan och ligger åtta (av tio lag) med två segrar, fyra oavgjorda och fem förluster samt 10-11 i målskillnad.

– Vi skapar chanser och gör det bra offensivt, men sedan har vi stolpe ut. Det är bara att fortsätta att kämpa.

ANDRA MÅLET

För hans egen del var det säsongens andra mål. Det första kom i mitten av augusti i den inhemska cupen.

– Jag har inte gjort mål förrän nu i ligan eller Europa League. Det är skönt att få sätta dit den och se att den går in i mål, och sedan jobba vidare därifrån, säger Gerndt.

Lugano står på en poäng efter tre omgångar av Europa Leagues grupp B. MFF har fyra och toppduon Dynamo Kiev och Köpenhamn står på fem poäng vardera.

MFF möter Lugano på bortaplan i nästa omgång den 7 november.

Karta: Swedbank Stadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!