De vill ge nytt liv åt den omtalade skamfläcken

En nagel i gotlänningarnas öga. Så kan man beskriva den förfallna handelsboden i Lye. Men för paret Fabian Bender och Lisa Abrahamsson är köpet av fastigheten en dröm som gått i uppfyllelse.

Fabian Bender och Lisa Abrahamsson kommer till en början att göra om handelsboden till en bostad, men senare hoppas de kunna öppna en verksamhet i en del av huset. I vår kommer det att arrangera en stor loppis.

Fabian Bender och Lisa Abrahamsson kommer till en början att göra om handelsboden till en bostad, men senare hoppas de kunna öppna en verksamhet i en del av huset. I vår kommer det att arrangera en stor loppis.

Foto: Lisa Abrahamsson

Lye2020-12-07 06:11

När Helagotland.se år 2016 frågade efter Gotlands skamfläckar var Lye handelsbod ett av läsarnas bidrag. Under årtionden har grannar anmält fastigheten till regionen och så sent som förra året blev den ett fall för miljö- och hälsoskyddsenheten efter anmälan att stora råttor siktats.

– Det ser allmänt för jäkligt ut där, sa en granne då.

Så har det dock inte alltid varit. En gång i tiden var fastigheten Lye Dals 1:8 platsen för en uppskattad lanthandel med tillhörande bensinmack. Men sedan slutet av 1900-talet har huset förfallit och tomten har förvandlats till en uppställningsplats för bilvrak och mängder av bråte.

När Stockholmsparet Lisa Abrahamsson, 32, och Fabian Bender, 39, upptäckte den gamla handelsboden såg de bortom förfallet. Det var kärlek vid första ögonkastet för Fabians del.

– Den fastnade direkt i mitt hjärta och jag har inte kunnat släppa den, berättar han.

Vad var det du såg?

– Den representerar på något sätt den döende landsbygden, och jag kände väl att jag vill bryta mönstret, säger han.

Fabian Bender växte upp i Tibro utanför Skövde och Lisa Abrahamsson kommer från Odensala utanför Stockholm. Under somrarna har hon spenderat mycket tid på Gotland då hennes familj har sommarstuga i När.

Och det var när paret var på väg mot färjan, efter ännu en sommar på Gotland, som de valde att köra en omväg för att titta till handelsboden som legat och gnagt i Fabians bakhuvud i tre år.

– Jag ville säga hej då en sista gång, säger han.

– Jag har försökt säga till Fabian att vi inte får fastna för mycket för den, säger Lisa.

Men det var lättare sagt än gjort.

Och stjärnorna visade sig stå rätt den där sommardagen. För när de passerade handelsboden såg de ägarna stå och plocka med kartonger på tomten.

– Vi blev så exalterade, men jag är inte så modig så jag vågade inte stanna. Så vi körde vidare och åkte av vägen lite längre fram så att jag kunde samla mod, säger Fabian.

Till slut åkte de tillbaka för att prata med ägarna. Efter ett kort samtal hoppade de i bilen igen, fyllda av besvikelse.

– Som vi förstod det var den inte till salu.

Så med magont började de köra mot Visby igen.

– Men vi kände att vi inte riktigt hade förstått varandra, så vi vände igen. Vi ville prova en gång till.

Den här gången gick det bättre.

– De visade sig att de visst ville sälja, säger Fabian glatt.

Om de inte trodde på ödet innan den här dagen, gör de definitivt det nu.

– Det var många tillfälligheter som gjorde det här möjligt. Att vi skulle med färjan just den dagen, att vi tog den där omvägen, att ägarna var där just då, att vi vågade fråga och att vi orkade vända två gånger, säger Lisa.

Men hann ni med färjan?

– Ja, vi var ute i god tid.

Numer kan de stoltsera som ägarna av Lye handelsbod. Men det var inte en helt enkel affär. På grund av att fastigheten inte är registrerad som bostad var det svårt att få lån till köpet. Därför tvingades de att sälja sin lägenhet på Kungsholmen och flytta till Lisas familj i Odensala.

Planen är att först göra om handelsboden till en bostad – men drömmarna sträcker sig längre än så.

– På lång sikt skulle vi vilja öppna någon verksamhet där vi kan ha våra egna grejer, blandat med gotländska produkter, säger Lisa. 

Hon är just nu ledig från sin tjänst som ljudtekniker på Sveriges Radio för att studera digital content design. Fabian arbetar som möbelsnickare och industridesigner.

Första steget som ägare av handelsboden var att rensa upp på tomten och fräscha upp fasaden. Till den uppmärksamme, som passerar fastigheten i dag, finns det en hälsning på fönstret där det står: "Hej! Vi finns på Instagram @lyehandelsbod". Och responsen har varit enorm.

– Man blir nästan rörd till tårar ibland, folk skriver så himla fina saker, säger Fabian.

För några år sedan utsågs den till en av Gotlands skamfläckar...

– Nej, va! utbrister de i kör.

– Vi visste inte det innan, men vi har förstått att den har varit en tagg i gotlänningarnas hjärta, säger Fabian.

I början av januari går flyttlasset, först till Visby så att de har någonstans att bo under renoveringsarbetet.

– Vi skulle vilja veta hur det såg ut förr, så att vi kan renovera huset med värdighet. Vi skulle vilja återskapa det men med vår egen prägel, säger Fabian.

Har du bilder på eller berättelser om Lye handelsbod? Mejla malin.stenstrom@gotlandsmedia.se.

Lye Handelsbod

Socknens handelsförening startades år 1906 och huset byggdes 1910. Under 80-talet fungerade det som en Ica-butik och Esso stod för bensinmacken. De sista handlarna som huserade där var Lisbeth och Lars Rundby. År 1994 bommade de igen butiken och två år senare såldes fastigheten.

Källa: Facebookgruppen "Minnen från Gotlands landsbygd"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!