Varje Ă„r utser föreningen Ăkta vara vilken som Ă€r Ă rets matbluff.
"I Ă„r fick vi in rekordmĂ„nga nomineringar: 120 stycken. Det Ă€r nĂ€stan dubbelt sĂ„ mĂ„nga som förra Ă„ret." SĂ„ skriver föreningen pĂ„ sin hemsida. Och det engagemanget kanske glĂ€der juryn â som bland annat bestĂ„r av Sveriges konsumenters generalsekreterare â men det vittnar ocksĂ„ om att det finns mĂ„nga produkter som inte verkar hĂ„lla vad marknadsföringen lovar.
I fjol vann produkten "Wild food kronhjortskav" frĂ„n Polarica. Detta dĂ„ namnet och förpackningen anses ge en bild av att det handlar om kött frĂ„n vilda djur i svenska fjĂ€llmarker ââmen det handlar i sjĂ€lva verket om nya zeelĂ€ndskt farmkött.
TvÄa kom Kockens "ekologiska citronpeppar" tack vare sin akuta brist pÄ allt vad citrus heter.
Men vilka Ă€r dĂ„ de fem finalisterna till 2018 Ă„rs pris? HĂ€r kommer de, med motiveringar frĂ„n Ăkta vara:
1. Festis Guanabana pineapple. "Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehÄller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. AlltsÄ tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén frÄn en enda frukt rÀcker till 66 000 flaskor. Det Àr förstÄs alldeles för lite för att ge drycken nÄgon smak. Den ytterst lilla mÀngden puréad frukt Àr bara dÀr för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara Àr fejkad med aromer, nÀr den i sjÀlva verket Àr just fejkad med aromer".
2. Oatly Havregurt naturell. "Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa Àr det ett av skÀlen till att man Àter den. NÀr man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det Àr till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen dÄ förstörs. Havregurt Àr ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och anvÀndningsomrÄde, vilket förstÄs namnet anspelar pÄ. Den Àr dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier Àr döda nÀr den hamnar i frukosttallriken".
3. LÀtta Original. "Det klassiska lÀttmargarinet LÀtta stoltserar med rapsolja och kÀrnmjölk pÄ flera stÀllen pÄ förpackningen: "Gjord med svensk rapsolja och smakrik kÀrnmjölk". Dessutom Àr den Àr dekorerad med rapsblommor. Man lyfter ocksÄ fram att margarinet Àr tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten pÄ baksidan kan man lÀsa att den största ingrediensen, utöver vatten, Àr den betydligt mer lÄngvÀga och av bÄde miljö- och hÀlsoskÀl ifrÄgasatta palmoljan".
4. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice. "Namnet "Ekologisk kallpressad grönsaksjuice" lockar nog mÄnga hÀlsomedvetna. PÄ framsidan rÀknas rödbeta, selleri och fÀnkÄl upp och rödbetan avbildas dessutom dÀrunder. Ingenstans pÄ denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehÄlla nÄgot annat Àn grönsaker. Men i sjÀlva verket bestÄr den till cirka tvÄ tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad Àppeljuice. Andelen fÀnkÄl Àr dessutom bara 0,08 procent". (Producenten Axfood har redan lovat Àndra etiketten hÀr.)
5. Glacéau Smartwater (frÄn Coca Cola). "I motsats till vad namnet antyder Àr detta vatten, som Àgs av lÀskjÀtten Coca-cola, pÄ intet sÀtt smartare Àn annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara pÄ ett krÄngligare sÀtt. Först "Ängdestilleras" vanligt kÀllvatten eller mineralvatten, beroende pÄ fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsÀtts mineraler istÀllet pÄ konstgjord vÀg. Processen Àr nÀringsmÀssigt vÀrdelös och med ett pris pÄ 40 kronor litern ofta flera gÄnger dyrare Àn odestillerat kÀllvatten eller mineralvatten. Transporterna frÄn fabrikerna i Storbritannien respektive NederlÀnderna kan inte heller sÀgas vara sÀrskilt smarta".