Det är bolagen JRT Sweden AB och Gotlandsfarmen AB som anser att räddningsinsatsen vid branden var så illa skött att Region Gotland bör ta på sig ansvaret för de värden som gick förlorade. Enligt bolagen förstördes inventarier för nära 22 miljoner kronor och ett varulager värt 9,5 miljoner kronor.
Branden orsakade även ett inkomstbortfall på 3,5 miljoner kronor.
Bolagen begärde tidigare i år ett möte med Region Gotland, men när regionen meddelade att någon ersättning inte kunde bli aktuell så träffades aldrig parterna.
- Jag har aldrig varit med om att en kommun fått betala för att räddningsinsatsen varit för dålig, säger räddningschef Dick Svennefelt.
Bedömning
Det blir nu Gotlands tingsrätts sak att bedöma kraven. I stämningsansökan radas flera skäl upp till varför Region Gotland bör betala. Bolagen hävdar att utryckningsfordonen körde fel och att första bilen som kom till platsen hade otillräcklig utrustning. Motorpump saknades, vilket gjorde att den reservoar med 30 000 liter vatten som fanns på platsen inte kunde utnyttjas.
I räddningstjänstens egen rapport om olyckan uppges att insatsledaren rekvirerade tankbil från Fårösund när resurserna på plats inte räckte till.
Rapporten föreslår även att man ser över rutinerna för vilka bilar man skickar i andrautryckningen vid storlarm. I stället för två höjdbilar bör man kunna skicka en höjdbil och en tankbil.
"Cowboyställe"
- Vi har modifierat lite för att öka flexibiliteten. Räddningsledaren bedömer numera från fall till fall vilka fordon som ska ingå, säger Dick Svennefelt.
Bolagen hävdar även att brandmän hade förutfattade meningar om anläggningen. Ett vittne ska styrka att en av dem sagt att minkfarmen var "ett cowboyställe som lika gärna kunde brinna ner".
Om räddningstjänsten genomfört den brandskyddskontroll som lagen föreskriver hade man känt till att det fanns ammoniak i byggnaden, skriver bolagen i ansökan.
- De har helt fel. Det är ägaren till en anläggning som har ansvaret att anmäla om det finns ammoniak i den, säger Dick Svennefelt.
Räddningschefen anser inte att man gjort något fel vid insatsen och Region Gotland tänker inte betala. Att ersättningskraven är så höga förklaras med att bolagen vid tillfället höll på att expandera. Salthamn var en av landets ledande tillverkare av hundgodis och hade en tredjedel av den svenska marknaden.
Vid brandtillfället hade man just tecknat med en tysk grossist om leveranser. Med anledning av det hade man kontaktat Samhall Gotland och bett om hjälp med paketering. Enligt bolagen skulle paketeringen ha gett 30-40 jobb.
Bolagen har hittills fått 225 000 kronor av Ölands försäkringsbolag.