Silverskatt från järnåldern hittad i Lummelunda

"Det går knappt att förstå att det hela tiden har legat tusen år gamla mynt på vår tomt", säger markägaren Nena Gyhlenius om silvermynten som hittades av en grävmaskinist.

Silverskatten som hittades i Lummelunda innehöll runt 100 arabiska mynt.

Silverskatten som hittades i Lummelunda innehöll runt 100 arabiska mynt.

Foto: David Skoog

Lummelunda2024-09-10 17:15

När en grävmaskinist i Lummelunda skulle gräva en ny infiltrationsbädd fick han plötsligt syn på flera silvermynt på marken. Det visade sig vara en silverskatt med runt 100 mynt från järnåldern. 

– Det är arabiska mynt, säger arkeologen Christian Hoffman i ett pressmeddelande.

Christian Hoffman, som var på plats strax efter att fyndet gjordes i början av september, tror att mynten är från 900-talet ungefär. De flesta mynten är hela men det fanns även halva och en kvarts mynt på fyndplatsen. 

– De är skapade så medvetet, man handlade med vikten i silver.

Eftersom texten på mynten är på arabiska menar han att de som lagt silvret där förmodligen varit på resande fot.

På fyndplatsen hittade arkeologerna även spår av stolpar som troligtvis tillhört en enklare byggnad. För att få en bättre bild av när huset byggdes har arkeologerna tagit prover som nu ska analyseras. 

– Vi kan tidsbestämma fynden med hjälp av organiskt material. Jag har därför samlat in ben- och träbitar som förhoppningsvis kan berätta mer om när huset stod här och vad det användes till, säger arkeologen Dan Carlsson.

Marken där silvermynten hittades ägs av Nena Gyhlenius.

– Det känns helt fantastiskt att få vara med om något sådant här. Det går knappt att förstå att det hela tiden har legat tusen år gamla mynt på vår tomt. Det är jättehäftigt, säger hon.

Utgrävningen av skatten som hittades i början av september tog två dagar. Nu är samtliga mynt upptagna och grävarbetet vid fastigheten kan fortsätta som planerat. Mynten kommer att skickas på rengöring och vidare undersökning. Därefter bestämmer Riksantikvarieämbetet vilket museum som mynten ska skickas till. Det är också Riksantikvarieämbetet som beslutar om eventuell ersättning till upphittaren.

På Gotland har det tidigare hittats ett flertal silverskatter. Fynden består främst av smycken, obearbetat silver och mynt. Två tredjedelar av alla vikingatida silvermynt som påträffats i Sverige kommer från Gotland. Huvudsakligen rör det sig om arabiska, engelska och tyska mynt.

Therese Lindström på länsstyrelsen, berömmer grävföretaget i Lummelunda som agerade helt rätt när de hittade skatten.

– I det här fallet tog man direkt kontakt med oss som snabbt kunde ta oss till platsen. Det är tack vare sådana här fynd som vi har möjlighet att lära oss mer om öns historia och tidigare invånare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!