Kommunal snårskog stoppar planer

Fastighetsägaren Torgny Gustafsson vill stycka av mark och sälja tomter, men Region Gotland har sagt nej. Nu tar fastighetsägaren till ett nytt grepp för att få igenom sina planer.

Foto: Dennis Pettersson

LUMMELUNDA2019-06-13 17:46

Torgny Gustafsson äger Lummelunda vandrarhem och vill stycka av fem tomter från sin fastighet och sälja dessa. Vägen dit har varit mer komplicerad än han kunnat föreställa sig.

– Min mark är ju min mark i alla fall. Tidigare avslag beror på att marken är felklassificerad, säger Torgny Gustafsson.

Han hoppas att få igenom en planändring, området är i dag utpekat för turism. Själva fastigheten klassas som barnkoloni,

Torgny vill få den omklassad till Bostadsändamål fristående hus.

– Jag kan inte förutsäga hur det ska gå. Vår uppgift är att väga det enskilda intresset mot allmänhetens intressen, säger Christian Björkman, fysisk planerare vid Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Torgny Gustafsson köpte loss fastigheten 1991 efter att ha drivit vandrarhemsdelen en tid.

– I dag finns ingen efterfrågan på vandrarhem, jag vill göra något av det här innan jag blir för gammal, säger han.

Marken kring Torgny Gustafssons tomt ägs av Region Gotland och ska användas för turismändamål. På sina ställen är det rena snårskogen.

– De som kommer hit går nere på stranden och inte på regionens tomt. Den är så igenvuxen att orienteringsklubben inte springer här längre. Jag tycker att någon från Region Gotland kunde åka ut hit och se vad de äger och vilket skick det är i, säger Torgny Gustafsson.

LÄS MER: Moment 22 för fastighetsägare

På regionens tomt finns några få sommarstugor, privatpersoner arrenderar marken de står på. I snårskogen ska det enligt kartan finnas en våtmark som kan hindra byggplanerna. De turister som kommer till platsen är, enligt fastighetsägaren, enbart intresserade av att komma ner till havet.

Säkert är att Torgny Gustafsson kommer att få vänta. Ett planbesked tar fyra månader. Säger politikerna i miljö- och byggnadsnämdnen ja till att pröva den ändrade markanvändningen tar processen i snitt ett och ett halvt till två år. Blir det ett ja till planändringen så går det inte att överklaga, även om det går att söka på nytt om man upplever att förutsättningarna ändrats.

länsstyrelsen kan dock överpröva beslutet efter att olika riksintressen vägts in.

Hanteringen av bygglov och planer skapar ofta frustration.

– Jag har ju varit med länge, min känsla är att man inte kan veta ett dugg hur det ska bli på förhand, säger Torgny Gustafsson.

Ärendet kommer att tas upp vid miljö- och byggnämndens sammanträde 25 september.

linus.ehn@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!