För flera år sedan konstaterades att det var för mycket partiklar i utomhusluften i Visby. Av de mätningar som gjorts sedan 2010 framgår att miljökvalitetsnormen för partiklar överskreds i stort sett årligen.
Efter nya mätningar har man kommit fram till att det fortfarande är för höga halter av partiklar i luften. Mätningarna har gjorts på Österväg 17, cirka 30 meter från korsningen mellan Solbergagatan och Österväg.
Våren är den tid då de högsta halterna av partiklar uppmätts medan det är låga halter på sommaren. Då virvlar det upp damm som samlats under vintern på vägbanan, som främst kommer från slitage av dubbdäck samt sandning.
– Det är 40 procent kalk i partiklarna och det är skadligt för lungorna. Ämnen från däcken är cancerogena, säger Isabel Enström (MP).
Naturvårdsverket har därför ställt krav på att regionen ska ta fram ett program för att åtgärda den dåliga luften.
– Vi kan använda mer granitkross i stället för kalksten, säger Isabel Enström.
Andra sätt att påverka utsläppen av partiklar, är att sänka hastigheten. Om farten ökas, blir utsläppen av partiklar högre.
Bästa effekten får man om man byter ut dubbdäck mot friktionsdäck.
Att städa vägarna kan också ge effekt och här har regionen på försök anlitat en lastbil som är utrustad med en stor dammsugare.
Målet med åtgärderna är att luften ska vara så ren från småpartiklar att människors hälsa inte försämras samtidigt som man uppfyller krav i EU-lagstiftningen. Förslaget på åtgärder ska nu ut på remiss.