Videon är inte längre tillgänglig
Sjöfartsverkets nya hangar i Visby nästan blänker när Helagotland.se kommer på besök. Ytbärgaren Karl-William Rundberg, vinschoperatören Jan-Olof Pettersson och piloterna Henrik Ekroth och Roland Gutell är i fullt sjå att planera dagens övning som ska utgå från Lauters på Fårö.
– Vi övar varje dag, oavsett larm, säger Henrik Ekroth.
Efter att Sjöfartsverkets bas i Visby varit utan helikopter i två år kunde man åter öppna hangaren i april när den nya AW 139:an landade i Visby. Den sattes snart på prov när helikoptern fick spela en avgörande roll när en man spårlöst försvann i Öja.
– Vi hittade honom och allt slutade bra, så det var jätteroligt, säger Henrik Ekroth.
Förutom Gotland har basen i Visby allt frånÖlandsbron i söder till Nynäshamn i norr somt bevakningsområde, men de ska även vara beredda att hjälpa våra grannar i Östersjön, som Finland, Estland, Polen och Ryssland. Varje arbetspass pågår i sju dagar och då ska de vara stand by dygnet runt.
– En arbetsvecka är 140 timmar, säger Henrik Ekroth, som spenderar resterande veckor hemma i Stockholm.
Basen i Visby har 16 anställda och varje pass arbetar fyra personer: två piloter, en ytbärgare och en vinschoperatör.
– Vi får larm nästan varje dag, säger Henrik Ekroth.
Det vanligaste larmet är när en person blivit sjuk på ett fartyg, som i förra veckan när en man fick hjärtinfarkt på en kryssning och behövde sjuktransport. Men variationen på larmen är stor.
– Vi söker efter försvunna personer, drunknade personer och båtar som är borta. När som helst kan vad som helst hända. Det är det som är så spännande med vårt jobb, vi vet aldrig var som ska hända härnäst, säger Henrik Ekroth.
Förra veckan fick Sjöfartsverkets helikopter åka på ett larm av det ovanligare slaget.
– Det var en kille som hade bestämt sig för att köra till Lettland med en vattenskoter som han hade köpt två dagar innan. Han hade inga riktiga navigationsinstrument och körde rakt ut och fick soppatorsk mitt ute på Östersjön. Som tur var hade han med sig en nödsändare, så vi hittade honom. Han hade suttit där i nio timmar i badbyxor, så han var ganska solbränd, säger piloten Henrik Ekroth.
Vattenskotern gick dessvärre inte att rädda.
– Så den ligger kvar och skvalpar någonstans på Östersjön. Finders keepers.