16 anställda hos Lärka hemtjänst skulle i fredags innan jul ha fått ut sina löner. Men samtliga blev utan. Detta efter en miss mellan företaget och Region Gotland.
– Den 6 december skickade jag fakturan som jag skulle ha fått betald den 20, säger Rosel Nilsson, verksamhetschef hos Lärka, och berättar att det handlar om ungefär en halv miljon kronor i ersättning för jobb företaget utfört under november till regionen.
Strax före julhelgen insåg Rosel Nilsson att det inte fanns pengar så att det räckte till de anställdas löner.
– Det kändes förskräckligt och det har inte varit nån kul helg, säger hon.
Innan jul fick Rosel Nilsson besked från regionen.
– De säger att de inte har fått vår faktura, men den det tror jag inte på. Jag tror inte att min faktura har kommit bort, säger hon.
I går fick hon kontakt med Region Gotland igen och blev lovad en snabb utbetalning innan nyår. Men för de anställda som har en annan bank än Lärka kan det dröja till första dagarna i januari innan lönen finns på deras konton.
Rosel Nilsson har inte heller fått ut någon lön, men hon har erbjudit sig att hjälpa till om någon av de anställda hamnat i knipa.
– Jag har erbjudit mig att låna ut ett par tusen för de som har noll kronor på kontot, men ingen har behövt, säger hon.
Personalen, menar hon, har varit förstående.
– Jag har gjort allt jag kan och de fattar det, säger hon och berättar att hon i fortsättningen kommer att ringa regionen för att få en bekräftelse på att de mottagit fakturan varje månad.
En av de drabbade hos Lärka hemtjänst som inte fått ut sin lön till jul är Frank Gustavsson. Han hade själv pengar till det nödvändigaste, men tänker på sina kollegor.
– Jag litar på min chef till 110 procent, en bättre chef kan man inte ha. Men jag tycker att det är för jäkligt att inte kunna köpa julklappar och behöva spara så hårt man kan för att kunna betala sina räkningar, säger han och lägger skulden på Region Gotland.
Frank Gustavsson har varit anställd i fem år, men aldrig varit med om något liknande.
I går var många jullediga på den ansvariga förvaltningen, men socialdirektör Marica Gardell säger att regionen är mycket måna om sina åtta privata leverantörer av bland annat hemtjänst.
– Vi vet att de små hemtjänstföretagen är helt beroende av att få sina pengar. Vi behöver titta på vad som har hänt, säger hon.