Var kvinnorna tog vägen? Partierna svarar

Fem män och en kvinna. Det är förslaget till ordförandeposterna i regionens nämnder som lagts fram av det nya styret. Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna svarar på hur det blivit så.

Eva Ahlin (C).

Eva Ahlin (C).

Foto: Malin Stenström

LOKAL POLITIK2018-11-15 19:15

Det blir en grupp medelålders män som styr regionens nämnder om liggande förslag går igenom. Liberalernas Mats-Ola Rödén föreslås leda hälso-och sjukvårdsnämnden. Gruppledaren Johan Thomasson (L) kommenterar:

– Vi har vägt alla olika ingredienser mot varandra och landat i Mats-Ola (Rödén), vi har bara en plats att tillsätta. Vad gäller våra listor, så är de jämna. Det vill jag understryka, säger Johan Thomasson.

LÄS MER: Här är förslagen till ordförandeposterna

När det nya styret tar över dominerar ändå männen på toppositionen i nämnderna.

Moderaternas Rolf Öström och Andreas Unger föreslås till varsin ordförandepost, fullmäktigegruppen träffas under torsdagskvällen för att besluta i ärendet.

– Moderaterna ser gärna att fler kvinnor vill ha framträdande poster, säger Patrik Thored (M), partiombudsman.

Centerpartiets Eva Ahlin är den enda kvinna som föreslås till nämndordförande, partiet hade det lite lättare i och med att de hade fyra poster att fördela. Eva Nypelius blev ordförande i regionstyrelsen, Stefan Nypelius föreslås bli ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Karl-Johan Boberg föreslås ta över tekniska nämnden.

– Vi är ju fyra personer, så då är det lättare att få till en jämn fördelning. Det är förstås viktigt att vi bidrar till en ökad jämställdhet, säger Eva Ahlin.

LÄS MER: Vd-kvinnorna på stark frammarsch

Ett argument som förs fram för en jämnare könsfördelning av maktpositioner är att unga personer ska kunna hitta förebilder och på så sätt gå samma väg.

– Min förebild som ung CUF:are var Ingela Nilsson Nachtweij, som i dag är kommunalråd i Vimmerby, säger Eva Ahlin.

Problemet att hitta män och kvinnor som är beredda att ta på sig tunga poster inom kommunalpolitiken finns i hela landet. Att bli nämndordförande är ofta ett betungande uppdrag som är svårt att kombinera med yrkeskarriär och familjeliv.

– Det handlar ofta om att läsa fyra, fem centimeter tjocka samlingar av handlingar inför mötena. Att hitta kompetenta personer som är beredda att lägga ner den mödan är svårt, oavsett om det handlar om män eller kvinnor, säger moderaternas Patrik Thored.

Frågan om ordföranden i regionfullmäktige avgörs 17 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om