Jakt på vatten oroar bönder

Bristen på vatten gör att regionens jakt på nya vattentäkter intensifieras. Men i Lojsta oroas lantbrukare av sökandet – som hotar deras verksamhet.

Foto: Malin Stenström

LOJSTA2019-02-20 09:10

Sökandet efter nytt grundvatten på Gotland gör att undersökningar pågår på flera håll. Region Gotlands intresse för grundvattnet i Lojsta är fortsatt starkt. På tisdagen skickade teknikförvaltningen en ansökan till länsstyrelsen om att få genomföra provpumpningen där.

– Det här är en del av sökandet efter vatten med helikopter som vi gör tillsammans med SGU, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, va-chef vid Region Gotland.

När en ny vattentäkt ansluts till det kommunala ledningsnätet så säger regelverket att området runt täkten ska få status som vattenskyddsområde. Om det blir en ny vattentäkt i Lojsta kommer det att påverka omgivningarna.

– Det kan innebära att det blir ett vattenskyddsområde där. Egentligen ska alla våra täkter ha vattenskyddsområde, säger Patric Ramberg.

Den utvecklingen oroar lantbrukare i området. Mats Ekström har gård med tio anställda, mjölkproduktion och grisar i socknen. Han har nu lämnat in ett medborgarförslag om att Region Gotland först ska utreda påverkan på det lokala näringslivet.

– Vi vill att regionen ska stoppa det här. Hela Lojsta är en jordbruksbygd och här ökar befolkningen, men det hotas om det här blir av, säger Mats Ekström.

LRF har tagit sig an frågan och jobbar för böndernas sak.

– Det finns en historik i detta. Provpumpningar har gjorts under 70-, 80- och 90-tal. Meningarna går isär om hur bra det här området är som vattentäkt, säger Andreas Nypelius, vice ordförande för LRF Gotland.

Lantbrukare i området menar att deras vattentillgång påverkas då provpumpningarna görs.

– Många av dem har djur, de om några förstår vad vattnet är värt. De känner en oro att vattnet inte ska räcka till deras djur, säger Andreas Nypelius.

Region Gotlands arbete med att hitta nya grundvattentäkter har fått förnyad aktualitet efter en rad torra somrar. Enligt styrdokumenten ska teknikförvaltningen prioritera grundvatten framför andra lösningar.

– Avsaltningsverket i Kvarnåkershamn kommer inte att lösa alla problem. Vi ska också prioritera grundvatten, det är fastslaget i den va-strategi som beslutats, säger Patric Ramberg.

Ett eventuellt beslut om ett vattenskyddsområde kommer att hamna på tekniska nämndens bord.

– Vi har att ta hänsyn till allas intresse, men först måste vi se om det alls är något vatten där, säger Carl-Johan Boberg (C), nämndordförande.

Liknande fall i Eskilstuna

En situation där lantbrukares möjligheter påverkas starkt av ett vattenskyddsområde kan bli kostsamt för Region Gotland. Ett rättsfall från hösten 2018 belyser frågan. Det aktuella fallet gäller en lantbrukare i Eskilstuna som påverkades av ett vattenskyddsområde i Eskilstuna. Bonden kunde inte längre använda växtskyddsmedel i sin potatisodling och krävde ekonomisk kompensation. Mark- och miljööverdomstolen dömde kommunen att betala 48,5 miljoner kronor för rättegångskostnader och kompensation till bonden.

Domen är vägledande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!