En svag doft av kokosolja och solkräm letar sig fram mellan vajande grässtrån vid Ljugarns strand. Havet är turkost och värmen i klass med vid Medelhavet.
– Det här är smultronstället med utomlandsfeeling, säger Sebastian Wijkström från Stockholm.
Tillsammans med Emelie Pettersson har han upplevt en rekordmånad, med luncher och många dagar vid stranden.
Sedan SMHI i mitten av 1800-talet började mäta vädret har Gotland inte haft en så varm majmånad.
– Medeltemperaturen i Visby var 14,4 grader i maj. Det tidigare rekordet på 13,2 grader är från 1993, så det är mer än en grad varmare, säger meteorolog Jon Jörpeland och berättar att den 29 maj blev varmast med 26,9 grader i Visby.
Värmen har hållit i sig i juni, som fått en kanonstart med 27,5 grader som varmast i Visby. Om det är klimatförändringar eller inte som ligger bakom värmen går, enligt meteorolog Jon Jörpeland, inte att säga ännu.
– Inte utifrån en enskild varm månad, då måste man titta på längre tidsserier.
Under maj i år rök också det nästan 30 år gamla rekordet för antalet soltimmar. Visby fick 433 och mätstationen vid Hoburgen 422 soltimmar.
– Över 400 är mycket även under en vanlig sommarmånad, säger Jon Jörpeland.
Soltimmarna har gjort att årets sommar har chockstartat. På vägen till Ljugarn har glass- och prylförsäljningen i Alaboden, före detta Ica-affären som stängde 1989, haft utökade öppettider.
– Det har varit sommar för glassförsäljningen, konstaterar Karin Thomsson.
Att allt inte har öppnat för säsongen har de tre turistande vännerna från Ängelholm i Skåne märkt.
– Vi campar och det är alltid något som inte fungerar, säger Gulli Rosberg och berättar att de exempelvis fick diska i kallvatten, eftersom campingens varmvatten inte satts på.
I en solstol en bit bort på stranden sover Christer Warte, brun som läder.
– Jag stortrivs när det är varmt. Runt 30 grader är perfekt, när jag bodde i Australien var det ännu varmare, säger han efter att ha vaknat.
Årets första dopp i havet gjorde han redan i slutet av april. Sedan dess har han laddat batterierna med vitamin på stranden varannan dag.
– Att få sol på sig betyder väldigt mycket. Jag mår bättre och är piggare under sommarhalvåret, säger Christer Warte.
Jakob Tholsby driver Ljugarns strandcafé och restaurang sedan snart 15 år. Han öppnade på nationaldagen, njuter av värmen och har redan hunnit bada – månader tidigare än normalt. Men han hoppas att det vackra vädret ska räcka för hela säsongen.
– Jag är rädd att de soltimmar vi har på ett år redan är borta, säger han.
Och SMHI ger inga löften. Enligt Jon Jörpeland saknar vädret minne och påverkas därför inte alls av hur det har varit.
– Det skulle kunna fortsätta vara tre månader med sol och värme, men lika gärna tre månader med regnande.
Solens strålar i maj och början av juni har gjort många extra pigga och det märks i Destination Gotlands bokningar. Fler än vid samma period förra året har bokat resa till Gotland i sommar.
– Vädret gör att man blir sugen på att boka, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius till helagotland.se och berättar att ökningen just nu är 3,3 procent, eller drygt 11 000 fler bokningar, för veckorna 25 till 32.
Efter att ha klättrat upp ur havet utanför Ljugarn, har solen satt rejäl fart på handeln över hela Gotland på sin väg ner i havet utanför Tofta. Bland brassestolar, strandmadrasser, mat och sololjor skiner Peder Hansson på Bysens livs i kapp med solen. Han uppskattar att maj har inneburit en 50-procentig ökning för butiken gentemot andra år.
– Hälften så bra hade dugt åt mig, säger han.