Viltvatten blir soptipp

Gamla soptippen i Ljugarn ska begravas och täckas med gräs sedan den nya återvinningsstationen togs i bruk i slutet av förra året. Leran som ska försegla forna tiders synder hämtas från det viltvatten som ska anläggas vid Ljugarns Golfklubb.

Ljugarn2010-01-12 10:32

Bosse Engström, ansvarig för återställandet av soptippen, uppskattar att Gotland har mellan 20 och 30 gamla soptippar som måste skötas för eftervärlden. Arbetet med att täcka tippen fick avbrytas i november eftersom marken blev för blöt. Så fort vädret och markförhållandena tillåter kommer arbetet att fortsätta.

Det är en hel del lera som behövs. Till Ljugarnstippen hämtas leran i närheten, från golfkluppen i Ljugarn, där ett nytt viltvatten ska anläggas. Men just nu står arbetet still pga väderleken.

Soptipparna är gamla synder som kommunen måste dras med. Även om soptippen i Ljugarn har varit öppen fram till i november så har allt skräp fraktats bort. Att slänga sopor på tippen slutade man med på 1970-talet, enligt Bosse Engström.

- Vi kollar lakvattnet runt om så att det inte läcker ut något i marken. Då måste vi ta hand om det.

Enligt proverna i Ljugarn så är lakvattnet rent från miljögifter. I Visby däremot, måste kommunen ta hand om lakvattnet och rena det.

Soptippen täcks med lera, jord och gräs. Växtligheten får inte tränga ner för djupt med rötterna, därför måste marken hållas efter och gräset klippas.

Hur länge måste kommunen fortsätta att sköta gamla soptippar?

- Upp till en 40, 50 år i alla fall, säger Bosse Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om