Flera brister upptäckta på förskola – nu ställs krav

Föräldrakollektivet i Ljugarn anses bland annat sakna rätt kompetens. Brister har upptäckts vid flera tillsynstillfällen och förvaltningen föreslår nu ett föreläggande.

Bikupan förefaller även ha haft rekryteringsproblem i ledningen, då en person som skulle tillträda som ny rektor sade upp sig i september i fjol.

Bikupan förefaller även ha haft rekryteringsproblem i ledningen, då en person som skulle tillträda som ny rektor sade upp sig i september i fjol.

Foto: Henrik Radhe

Ljugarn2024-04-15 17:02

Nyheten i korthet

  • En förskola i Ljugarn, Bikupan, står inför allvarliga problem. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen föreslår att förskolan får ett föreläggande.
  • Brister i kompetensen hos styrelsen och ledningen har upptäckts, inklusive kunskap om skollag, arbetsrätt och ekonomi. Förskolan har till den 5 maj att anställa kvalificerade styrelsemedlemmar.
  • Det finns även andra krav som måste uppfyllas, med olika deadlines. Om alla de olika kraven inte uppfylls kan förskolan riskera vite, eller till och med att förlora sitt verksamhetstillstånd.

1995 lade den kommunala förskolan ned i Ljugarn och föräldrakooperativet Bikupan bildades i stället, i samma hus. 

I maj i fjol fanns ett nytt stängningshot, på grund av för få inskrivna – men ett halvår senare anades en ljusning. 16 barn såg man ut att komma upp i under det här året, vilket skulle kunna rädda ekonomin:

– 16 till 18 barn är bra, då går det jämnt ut och det gör att alla barn får känna delaktighet, sade Matilda Ekedahl, ordförande i kooperativet, i en intervju i januari.

Nu visar det sig att antalet inskrivna bara är ett av problemen på Bikupan. Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen föreslår nämligen att ansvarig nämnd ska tilldela förskolan ett föreläggande.

Vid årets tillsyn upptäcktes brister "som i kombination med huvudmannens bristande ansvarstagande under längre tid bedöms som allvarliga missförhållanden", skriver förvaltningen.

Det handlar bland annat om kompetens. För att klara en lämplighetsprövning krävs "insikt kring skollag, arbetsmiljö och arbetsrätt samt ekonomi" inom styrelsen och ledningen gemensamt. 

Alla ledamöter behöver inte vara experter på alltihop, men kunskapen måste finnas inom styrelsen "sammantaget", enligt tjänstemännens formulering. Trots detta anses kompetensen saknas – på samtliga punkter. Förskolan måste tillsätta en eller flera styrelsemedlemmar "som genom utbildning och erfarenhet kan bedömas nå upp till kraven", gällande både skollagen, arbetsrätten och ekonomin.

Detta ska dessutom åtgärdas snabbt: Enligt förslaget får skolan bara till den femte maj på sig.

Men det finns dessutom fler brister. Senast den 24 maj måste Bikupan ha upprättat krishandlingsplaner, samt dokumenterade rutiner kring orosanmälningar till socialtjänsten.

Senast den 23 september ska sedan ytterligare förändringar redovisas. Dessa gäller främst sådant som "systematiskt kvalitetsarbete", säkerhetsrutiner samt att man når upp till lagstadgade mål inom förskolan. Det behövs även bättre "beredskap och arbetssätt för att uppmärksamma barn i behov av särskilt stöd".

Om barn- och utbildningsnämnden beslutar enligt förslaget, på denna veckas sammanträde, kan förskolan föreläggas med ett vite. Men "om nya brister uppstår kan följden bli ett återkallande enligt skollagen", påpekar tjänstemännen.

Förskolan har redan tidigare "visat bristande förmåga att fullgöra sina skyldigheter" efter olika tillsyner. Om detta upprepas även framöver kan Bikupan alltså mista sitt verksamhetstillstånd.

Här kan ni läsa det skriftliga svaret från styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!