Godkänt trots flera fall av matförgiftning

Under sommaren har ett tjugotal anmälningar om misstänkt matförgiftning inkommit till miljö- och hälsoskyddskontoret. En ganska normal sommar enligt livsmedelinspektör Maria Smitterberg.

Koll. Miljö- och hälsoskydd har i sommar fokuserat på bland annat temperaturmätningar.

Koll. Miljö- och hälsoskydd har i sommar fokuserat på bland annat temperaturmätningar.

Foto: Joel Nilsson/arkivbild

LIVSMEDELSHYGIEN2016-08-18 05:30

Sommarvärmen kan ställa till det för livsmedelhygienen, men Gotlands restauranger är duktiga på att hålla koll, tycker Maria Smitterberg.

– Vi har inga nationella siffror att jämföra med men jag tycker nog att livsmedelverksamheterna överlags sköts bra på Gotland, säger hon.

Denna sommar har livsmedelinspektörerna fokuserat specifikt på rengöring, temperatur, personlig hygien och upplysning om allergener.

– Vi har även jobbat med ett projekt med provtagning av nedkyld färdigmat, berättar Maria Smitterberg.

Projektet är en uppföljning av förra årets provtagning.

– Då kontrollerade vi 65 ställen varav fem visade otillfredsställande provsvar. Vid omprov på dessa fem så fick vi goda resultat.

De tjugotal anmälningar som har kommit in om misstänkt matförgiftning rör olika restauranger och matserveringar. Endast en restaurang i Visby förekommer två gånger.

– Den har vi kontrollerat och alla prover var okej, säger Maria Smitertberg.

Hon menar att det är svårt att avgöra exakt varför man har blivit sjuk, men att miljö- och hälsoskydd tar alla anmälningar på allvar.

– Vi försöker så gott vi kan att undersöka de anmälningar som kommer in. Vi vill förstås hjälpa till att förhindra dålig hygien, säger Maria Smitterberg.

Sommarens inspektioner har visat på bra resultat, enligt Maria Smitterberg. De flesta avvikelser som har rapporterats har handlat om att personal som hanterar oförpackad mat saknar hårskydd samt att det inte informeras nog om att allergener i maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om