Han provodlar ett etiopiskt spannmål

Teff kallas för ett supersädesslag och efterfrågas av de som vill äta ­vegetariskt, hälsosamt, glutenfritt eller afrikanskt. Nu finns det försöks­odlingar på Gotland.

Frön. En etiopisk professor som har flyttat till Sverige tog med sig frön som nu har såtts i Lokrume.

Frön. En etiopisk professor som har flyttat till Sverige tog med sig frön som nu har såtts i Lokrume.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Livsmedel (GA)2017-07-19 05:00

– Det är det gröna vi ser där borta, säger lantbrukaren ­Andreas Nypelius och går bort till vad som ser ut som en välvuxen gräsmatta.

Förutom försöks­odlingar av teff och andra grödor, har han stora fält med vete och raps.

– Jag tänkte att ett hektar kanske man kunde pröva med teff, sedan blev det två. Det är inte så att ekonomin på gården står och faller på om vi har höstvete på de här två hektaren, däremot är det bra om man kan hitta en ny gröda som fungerar, ­säger han.

Det var i vintras som hushållningssällskapet och livsmedelsföretaget Nordisk råvara sökte efter en odlare på Gotland. Det hade gjorts försök tidigare i Skåne, men det höll inte för kommersiellt bruk. Teff odlas vanligtvis på det varma höglandet i Etiopien och Eritrea. Förhoppningen är att öklimatet på Gotland ska fungera.

– Det är alltid roligt att testa lite. Det roliga med nischvaror är att man kan arbeta fram en svensk kvalitetsprodukt och inte behöva ha en bulkvara som ska konkurrera med världsmarknadspriser. Men det är klart att det är lite riskabelt med trender, att det blir jättestor efterfrågan som dalar snabbt, säger Andreas Nypelius.

I takt med olika hälsotrender har efterfrågan och importen av teff ökat i västvärlden.

– Det ligger lite i tiden. Svenskar efterfrågar, men det gör även nysvenskar. Framförallt är det många som vill äta glutenfritt, då är det bra att tillgodose det med svenska råvaror, säger han.

Det mineralrika sädeskornet kan malas till mjöl och används bland annat till matbröd, bakverk och traditionella afrikanska surdegspannkakor.

– När jag började odla visste jag inte vad man gjorde med teff, så det ska testas en hel del här, säger Andreas Nypelius.

Hans bror driver en sommar­restaurang i Lokrume där råvarorna kan användas, även Stora Gåsemora på Fårö och flera kockar på fastlandet har visat intresse. Men det är inte bara personer inom livsmedelsbranschen som hoppas att odlingarna ska lyckas.

– Jag har en halvbekant som har blivit glutenintolerant och vill ha malt för att kunna göra gotlandsdricka, säger Andreas Nypelius.

Han sådde i början på juni och räknar med att gräset har växt sig ungefär 80 centimeter högt i andra halvan av september, redo för skörd.

– Blir det lyckat är vi absolut beredda att utöka. Just i det här samarbetet finns det också flera andra grödor som kan passa in i en växtföljd tillsammans med teff, säger ­Andreas Nypelius.

Teff till Sverige

Odling

Försöksodlingarna i Lokrume är ett samarbete med livsmedelsföretaget Nordisk råvara som odlar grödor på nordiska breddgrader, men som traditionellt sett växer i andra delar av världen som exempelvis nordöstra Afrika.

Företaget återinför också svenska kulturarvsgrödor på platser där de en gång växte, som exempelvis Gotlands­linsen som har odlats i ­Sverige under århundraden och som har börjat odlas igen på ön.

Teff

Teff är en grässort med ett litet sädeskorn som är rikt på kalcium, järn och protein.

I Etiopien och Eritrea mals ett mjöl av grödan för att göra en surdegspannkaka som kallas för injera.

Teff räknas som ett naturligt glutenfritt livsmedel, som inte kommer från vete, korn eller råg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!