– Det är det gröna vi ser där borta, säger lantbrukaren Andreas Nypelius och går bort till vad som ser ut som en välvuxen gräsmatta.
Förutom försöksodlingar av teff och andra grödor, har han stora fält med vete och raps.
– Jag tänkte att ett hektar kanske man kunde pröva med teff, sedan blev det två. Det är inte så att ekonomin på gården står och faller på om vi har höstvete på de här två hektaren, däremot är det bra om man kan hitta en ny gröda som fungerar, säger han.
Det var i vintras som hushållningssällskapet och livsmedelsföretaget Nordisk råvara sökte efter en odlare på Gotland. Det hade gjorts försök tidigare i Skåne, men det höll inte för kommersiellt bruk. Teff odlas vanligtvis på det varma höglandet i Etiopien och Eritrea. Förhoppningen är att öklimatet på Gotland ska fungera.
– Det är alltid roligt att testa lite. Det roliga med nischvaror är att man kan arbeta fram en svensk kvalitetsprodukt och inte behöva ha en bulkvara som ska konkurrera med världsmarknadspriser. Men det är klart att det är lite riskabelt med trender, att det blir jättestor efterfrågan som dalar snabbt, säger Andreas Nypelius.
I takt med olika hälsotrender har efterfrågan och importen av teff ökat i västvärlden.
– Det ligger lite i tiden. Svenskar efterfrågar, men det gör även nysvenskar. Framförallt är det många som vill äta glutenfritt, då är det bra att tillgodose det med svenska råvaror, säger han.
Det mineralrika sädeskornet kan malas till mjöl och används bland annat till matbröd, bakverk och traditionella afrikanska surdegspannkakor.
– När jag började odla visste jag inte vad man gjorde med teff, så det ska testas en hel del här, säger Andreas Nypelius.
Hans bror driver en sommarrestaurang i Lokrume där råvarorna kan användas, även Stora Gåsemora på Fårö och flera kockar på fastlandet har visat intresse. Men det är inte bara personer inom livsmedelsbranschen som hoppas att odlingarna ska lyckas.
– Jag har en halvbekant som har blivit glutenintolerant och vill ha malt för att kunna göra gotlandsdricka, säger Andreas Nypelius.
Han sådde i början på juni och räknar med att gräset har växt sig ungefär 80 centimeter högt i andra halvan av september, redo för skörd.
– Blir det lyckat är vi absolut beredda att utöka. Just i det här samarbetet finns det också flera andra grödor som kan passa in i en växtföljd tillsammans med teff, säger Andreas Nypelius.