Allra vanligast är att man irriterar sig på boende som spelar hög musik och har högljudda fester. Rökare är också föga populära. Inte heller bråkstakar som skriker och gapar i sina lägenheter står högt i kurs bland landets bostadsrättsinnehavare.
Men vad kan man egentligen göra åt personer som stör husfriden? SBC:s juridiska expert Monika Jukic ger svar på hur man hanterar störningsärenden i bostadsrättsföreningen.
Många som bor i flerfamiljshus kan känna igen sig i den irritation som uppstår när en granne gör något som inkräktar på husfriden. Men oavsett hur svårt det kan vara att sova under en natt när grannarna festar i lägenheten intill så kan det bli svårt att vidta åtgärder mot enstaka störningar. Som boende i flerfamiljshus måste man acceptera att det ibland spelas hög musik eller att grannes spädbarn gråter högt i lägenheten bredvid.
För att bostadsrättsstyrelsen ska kunna vidta åtgärder är det av största vikt att de boende som upplever störningar rapporterar in dessa ärenden till styrelsen, skriver SBC i ett pressmeddelande.
De störningar som kan leda till att en bostadsrättsinnehavare sägs upp från föreningen kan delas in i två grupper: störningar som kan vara skadliga för hälsan och störningar som försämrar boendemiljön. Uppsägning får dock endast göras om den boende inte följer styrelsens tillsägelse.
– Den juridiska bedömningen av vad som är en störning kan vara svårt att avgöra för en bostadsrättsstyrelse. Därför bör man anlita sakkunnig hjälp som kan hantera störningsärende i ett tidigt skede. Det är också viktigt att dokumentera alla störningar, gärna med underskrifter och vittnen, för att kunna nå framgång om det leder till prövning i domstol, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC.