BlÀcket har knappt hunnit torka pÄ kontraktet och mycket Àr Ànnu oklart, men i april hoppas Bosse Gustafsson och Micke Erixon öppna krogen de tagit över i Lickershamn. De har varit kompisar i 20 Är, men haft sina Äsikter om varandra.
â Micke tycker att jag Ă€r rĂ€tt sĂ„ hopplös, och jag vet att Micke Ă€r hopplös, men vi ville Ă€ndĂ„ göra nĂ„got ihop, sĂ€ger Bosse Gustafsson och berĂ€ttar att de parkerade sig i en husbil innan jul, i över 20 timmar i Kappelshamn, för att prata igenom den nya satsningen.
BÄda Àr vÀlkÀnda företagare pÄ ön. Bosse Gustafsson frÄn Kneippbyn, KulgÄrden, Cykel och mc-hallen och Henrik Alyhr, verksamheter som han lÀmnat. Sedan 2006 driver han gÀsthamnen och sjömacken i Visby, i gokartbanan vid flyget finns han med, liksom i Hotell Gute och Breda Blick. Micke Erixon har varit egen företagare i snart 40 Är, med Mix Ranch, Tempo i Stenkyrka, affÀren i à minne och nu senast Bingebyhallen i Visby bakom sig.
â Sedan fem Ă„r bor jag i huset dĂ€rborta, som jag har byggt sjĂ€lv av egen skog. Det hĂ€r Ă€r ett av Gotlands finaste lĂ€gen och jag har alltid varit lite sugen pĂ„ krogen, sĂ€ger han.
MÄlet Àr att öppna i april, för att hÄlla öppet efter behov under en stor del av Äret. Att de vÄgar satsa i restaurangbranschen mitt under coronakrisen beror pÄ att det Àr utanför Visby.
â Pandemin har Ă€ndrat mĂ„ngas beteende och de Ă„ker ut pĂ„ landet, landsbygden Ă€r en vinnare, sĂ€ger de i mun pĂ„ varandra och förklarar hur mycket de tror pĂ„ Lickershamn som besöksmĂ„l.
Med Gotlands största rauk, Jungfrun som strÀcker sig 27 meter över havet, Klintkustleden strax intill, gÀsthamn och uppstÀllningsplats för husbilar, tror de att besökarna kommer Àven efter pandemin. Men det börjar brinna i knutarna för att bestÀmma om de ska sköta restaurangen sjÀlva eller inte.
â Vi drömmer om att hitta ett par som vill driva det hĂ€r med oss. Gör vi inte det fĂ„r Micke bli restaurangchef, sĂ€ger Bosse Gustafsson och förklarar att de ocksĂ„ kan tĂ€nka sig att arrendera ut driften, men bara om de fĂ„r vara med och bestĂ€mma inriktning och stil.
De vill satsa pÄ hemlagat av det rejÀlare slaget. Lammgrillning pÄ sommaren, kalops och grytor pÄ hösten, och storbilds-tv med V75 pÄ helgerna om Micke fÄr bestÀmma.
â Vi har inte ens gjort budget, vi har gjort det hĂ€r pĂ„ kĂ€nsla för att vi gillar det, och för att krogen betyder jĂ€ttemycket, sĂ€ger Bosse Gustafsson.